Elbocsátotta munkatársait a Tienanmen téri eseményekről megemlékező hongkongi gyülekezés szervezője

Politikai nyomásra hivatkozva elbocsátotta munkatársait a korábban évenként megrendezett, a Tienanmen téri eseményekről megemlékező hongkongi gyülekezés szervezője – számolt be internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap vasárnap.

A Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China (Hongkongi szövetség Kína hazafias demokratikus mozgalmainak támogatására) nevű szervezet egy szombati közleményben továbbá azt is bejelentette, hogy 14 tagú bizottsága szintén a felére csökken, miután heten a távozás mellett döntöttek. A maradó hét bizottsági tag közül jelenleg hárman őrizetben vannak, különböző, engedély nélküli gyülekezésekkel kapcsolatos ügyek miatt.
A 32 éve működő szervezet közleményében hangsúlyozta: “Hongkongban a politikai környezet rohamosan romlott az elmúlt év során, a szövetség pedig egyre súlyosabb és nyilvánvalóbb politikai elnyomással szembesült. A vonatkozó óvintézkedések alkalmazásáról szóló döntés a politikai helyzet kiértékelése, valamint sorozatos megbeszélések után született”.
A szervezet munkatársainak munkaviszonya a határozat értelmében július végén szűnik meg, a lecsökkent létszám ellenére azonban a szövetség folytatja a működését. A SCMP cikke szerint jelenleg kevesebb mint tíz ember dolgozik a szövetségnek teljes, illetve részmunkaidőben. A korábban éveken át húsz tagból álló bizottság létszámát még decemberben csökkentették tizennégyre. Richard Tsoi, a bizottság titkára, aki maga is leköszön a posztjáról, a hongkongi lapnak úgy nyilatkozott: a szövetség folytatja a különféle események szervezését, kedden például a Nobel-békedíjas Liu Hsziao-po kínai irodalmár és aktivista emlékére tartanak rendezvényt.

A szövetség, amelynek “működési céljai” között szerepel a Tienanmen téri események miatti elszámoltatás, a kínai egypártrendszer megszüntetése és egy demokratikus ország kialakítása, növekvő nyomás alá került azóta, hogy a hongkongi rendőrség idén már másodjára nem adott engedélyt a június 4-én, a Tienanmen téri események évfordulóján évenként megrendezett gyertyafényes felvonulásra. A szervezet által működtetett, a Tienanmen téri eseményeknek szentelt múzeumot pedig ideiglenesen bezárni kényszerültek, miután a helyi hatóságok vizsgálatot indítottak egy, a működési engedélyével kapcsolatos panaszra hivatkozva.(MTI)

Scroll To Top