GKI-konferencia – EBRD: a térségben reformokkal lehet a növekedést serkenteni

A közép- és kelet-európai államokban az elkövetkező években tovább csökken a közvetlen tőkebefektetések értéke, és romlanak a hitelhez jutás feltételei, így a kormányok strukturális reformok végrehajtásával segíthetik elő a növekedés beindulását – mondta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vezető közgazdásza egy keddi budapesti szakmai fórumon.

Alexander Lehmann a GKI Gazdaságkutató Gazdasági kormányzás csendesülő (?) viharban című konferenciáján arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetközi piaci körülmények az elmúlt időben elősegítették, hogy jelentős külföldi források áramoljanak a magyar kötvénypiacra. Ez a folyamat stabil gazdaságpolitikai program hiányában azonban nem fenntartható – figyelmeztetett.
A konferencián felszólalt Elena Flores, az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának igazgatója is, aki a válság tapasztalatai alapján elindított uniós szintű reformfolyamatok ismertetésén túl, kérdésre válaszolva úgy vélte: a ciprusi mentőcsomag esetében nem az a kérdés, vajon lehetett volna-e jobb megállapodást kötni. A legfontosabb szempont az, hogy megállapodás hiányában Ciprus csődbe került volna, ami mindennél nagyobb károkat okozott volna az országnak – mondta. (MTI)

Scroll To Top