FT: elvonná Londontól a Libor felügyeletét az EU

Uniós hatáskörbe utalná a legfontosabb globális irányadó bankközi kamatláb, a Libor kialakításának felügyeletét az Európai Bizottság az elmúlt időszak visszaélési botrányai nyomán – írta csütörtökön a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap által látott brüsszeli intézkedéstervezet alapján a Libort közvetlenül az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) ellenőrzése alá helyeznék, elvonva e hatáskört Londontól.
A Libor – London interbank offered rate – a globális nagybani likviditáspiac irányadó kamatlába, amely pénzügyi szolgáltatói adatok szerint évente 350 ezer milliárd dollár összértékű pénzügyi tranzakcióhoz szolgál referenciakamatként. Ez a teljes világgazdaság éves össztermékének (GDP) több mint az ötszöröse.
A Libor – amelyet naponta rögzítenek a kialakításában részes bankok által saját bankközi hitelköltségeikről beterjesztett becslések alapján – közvetlenül befolyásolhatja a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók közötti pénzügyi tranzakciók értékét, a befektetési bankok által terjesztett szintetikus termékek – a többféle befektetési eszközből összeállított csomagok – és számtalan egyéb származékos ügylet árfolyamát.
A világ egyik legtekintélyesebb jegybankja, a Svájci Nemzeti Bank irányadó kamatcélja is a svájci frankra számított három hónapos londoni bankközi kamat.
A Libor kialakítása körül azonban egy éve súlyos botrány robbant ki. A brit pénzügyi szolgáltatási felügyelet (FSA) ugyanis tavaly nyáron feltárta, hogy az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays néhány kereskedője a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt és alatt rendszeresen manipulálta a Libort. Az FSA gyanúja szerint a Barclays által a napi Libor-rögzítéshez beterjesztett nagybani finanszírozási költségbecslés hol mesterségesen magas, hol mesterségesen alacsony volt, és ez felvetette annak lehetőségét, hogy a bank néhány kereskedője a Libor-rögzítés befolyásolásával igyekezett „profitorientált” módon alakítani a cég által forgalmazott befektetési derivatívák árfolyamait.
Az ügyben még tavaly megszületett első szankció alapján a Barclays a brit pénzügyi felügyeletnek és a befektetési termékek piacát is felügyelő amerikai árutőzsde-hatóságnak összesen 290 millió font bírságot fizetett.
Azóta azonban a vizsgálat kiterjedt számos más bankcsoportra, köztük a Royal Bank of Scotlandre (RBS) is, hasonló kamatmanipulációs tevékenység gyanújával.
Az RBS-re az FSA az idei év elején 87,5 millió font, az amerikai igazságügyi minisztérium 300 millió font büntetést rótt ki.
A Financial Times által látott brüsszeli határozati javaslat kimondaná, hogy egyes kritikus jelentőségű bankközi referenciakamatok több uniós tagország gazdaságára is hatással lehetnek, és ez azt jelenti, hogy e pénzügyi referenciák felügyeletét kockázatkezelési szempontból nem tudja egyedül annak országnak az illetékes hatósága hatékonyan ellátni, amelyben az adott referenciakamatot meghatározzák. Az uniós indítvány szerint éppen ezért szükséges, hogy a Liborhoz és az Euriborhoz hasonló horderejű referenciakamatok felügyeletét az ESMA hatáskörébe utalják.
A Financial Times szerint George Osborne brit pénzügyminiszter valószínűleg „dühödten” fogadja majd a „Londonnal szembeni bizalmatlansági szavazásnak” tekinthető brüsszeli kezdeményezést.
A javaslatot várhatóan a nyáron hozza nyilvánosságra hivatalosan az uniós bizottság, bár nem biztos, hogy a jövő évi európai parlamenti választások előtt jogszabály lesz belőle – írta a csütörtöki Financial Times. (MTI)

Scroll To Top