Berlusconi: elég volt az EU utasításaiból

Az uniós utasítások helyett Olaszországnak kell eldöntenie, hogy mit kell tennie a gazdaság talpra állításához – nyilatkozta Silvio Berlusconi, a Szabadság Népe (PdL) nevű kormánypárt elnöke egy szerda esti olasz tévéhíradóban az Európai Unió hó végi csúcstalálkozója előtt.

„Az olasz kormányfő menjen el Brüsszelbe, és mondja azt, hogy ‘én ezt így csinálom’. Nem fogadhatunk el többé bizonyos utasításokat. Nekünk kell eldönteni, mit szükséges tenni gazdaságunk talpra állításához” – hangoztatta Berlusconi a T9 római körzeti televíziónak.
A PdL elnöke történelmi fordulatnak nevezte az Olaszországot április végétől vezető nagykoalíciós kormányt, melyben az olasz jobb- és balközép első alkalommal szövetkezett egymással. Berlusconi úgy fogalmazott, hogy a Letta-kormány az olasz belpolitikában „hosszú hidegháborút és polgárháborút zárt le”.
„A mostani római kormány erős és képes a reformok véghezvitelére. Erősnek kell lennie az EU-val szemben is” – jelentette ki Berlusconi.
Brüsszel május végén szüntette meg az Olaszországgal szembeni túlzottdeficit-eljárást. Az Európai Bizottság ugyanakkor további gazdasági reformokat sürgetett az új kormánytól, fenntartással fogadva a Monti-kormány által 2011-ben bevezetett ingatlanadó felfüggesztését, melyet a PdL a kormánykoalíció megalakításának feltételeként szabott meg.
Az EU állam- és kormányfőinek találkozója előtt, június 14-én Rómában olasz-német- francia-spanyol csúcsot tartanak a fiatalkori munkanélküliség problémájáról, mely az EU-csúcsnak is kiemelt témája lesz. (MTI)

Scroll To Top