EU-csúcs – Újabb rövid szünetet tartanak a brüsszeli csúcstalálkozón

Újabb rövid szünetet tartanak az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján – jelentette be péntek hajnalban egy népszerű mikroblogoldalon keresztül Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. „Átdolgoztam a (keretköltségvetésre vonatkozó) javaslatot. A plenáris ülés 6:30-kor folytatódik a megállapodás érdekében” – tudatta a belga politikus

„Átdolgoztam a (keretköltségvetésre vonatkozó) javaslatot. A plenáris ülés 6:30-kor folytatódik a megállapodás érdekében” – tudatta a belga politikus. Van Rompuy az eredeti tervek szerint csütörtök délután három órakor ismertette volna a tagállamok vezetőivel az EU többéves pénzügyi keretére (multiannual financial framework – MFF) vonatkozó javaslatát, de a hivatalos javaslat csak 15 órával később készült el.
„Kész a papír! Ideje kidolgozni a részleteket” – közölte a Twitteren keresztül Alexander Stubb, Finnország Európa-ügyi minisztere az új tervezetről beszélve.
A hivatalos javaslatból kiszivárgott információk alapján a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó MFF 960 milliárd euró uniós kötelezettségvállalást és körülbelül 908 milliárd euró tényleges kifizetést tehet lehetővé. Ez a csúcs előtt pár nappal napvilágot látott számokhoz képest körülbelül 3 milliárd euróval több kötelezettségvállalást és 4 milliárd euróval kevesebb kifizetést jelentene. Egyes értesülések szerint a javaslat további 12 milliárdos mozgásteret engedélyez a kifizetések terén, így azok maximális értéke végül majd a 920 milliárd eurót is megközelítheti.
Uniós források szerint Herman Van Rompuy legelőször ezekről a főösszegekről akarja politikai megállapodásra bírni a csúcs résztvevőit, hogy azután az adott kereten belül döntsék el, melyik költségvetési fejezetre mekkora összeget fordítsanak, és milyen részletszabályok alapján.
Jelenleg lehetetlen megbecsülni, hogy ez a részletes alkufolyamat mennyi ideig tart majd. Azt sem lehet kizárni, hogy a tényleges megállapodás a 2014 és 2020 közötti MFF-ről csak péntek estére születik meg. (MTI)

Scroll To Top