Coface: még nem ért véget a válság az európai vállalatok számára

Továbbra is recesszióban marad az euróövezet a mínusz 0,1 százalékos gazdasági teljesítmény mellett, mivel Dél-Európában változatlanul zsugorodnak a gazdaságok – állapítja meg a Coface az MTI-hez eljuttatott legújabb országkockázati előrejelzésében.

A Coface előrejelzése alapján a Nyugat-Európában tapasztalt keresletcsökkenéstől erősen függő Csehország és Szlovénia A3 besorolása negatív figyelőlistára került, míg Lengyelország esetében a gazdasági tevékenységben tapasztalható visszaesés és az építőipar törékenysége vetíti előre a leminősítés lehetőségét,  Magyarország kockázati besorolása változatlanul B maradt.
A Coface óvatos előrejelzést adott ki a világgazdaság 2013. évi teljesítményére vonatkozóan a világ minden részére kiterjedő vállalati kapcsolatai alapján.
A világ egyik vezető hitelbiztosítója szerint az állami és a magánszféra eladósodottságának mértéke még mindig a fejlett országok talpra állásának akadálya. Emellett a lakossági és vállalati bizalom sem állt helyre a munkaerő-piaci helyzet romlása és az európai intézményi reform befejezetlensége következtében.
A hitelbiztosító előrejelzése szerint az Egyesült Államok költségvetési politikájának átláthatatlansága az amerikai gazdaság növekedésére is hatással lehet, itt a gazdasági növekedés plusz 1,5 százalékra lassul, miközben a feltörekvő országok plusz 5,2 százalékos, egészséges és fenntartható gazdasági növekedés elé néznek.
A Coface előrejelzése szerint az euróövezet továbbra is recesszióban marad, az egyes országokra vonatkozó értékeléseiben Olaszországot és Spanyolországot egy éven belül másodszor minősítette le a cég, Japán A1 besorolása pedig leminősítést valószínűsítő figyelőlistára került az export – különösen a Kína irányába történő kivitel – visszaesése miatt.
Az ázsiai országok közül a Coface felminősítette Indonéziát, hiszen az ázsiai állam gazdasága figyelemreméltó módon ellenálló maradt az európai válsággal szemben. Ellenpéldaként hozható fel India, amelynek besorolása A4-re romlott, és az indiai modell is  megkérdőjelezhetővé vált a Coface szakértői szerint.
A hitelbiztosító közleménye alapján Jean-Marc Pillu, a Coface Group vezérigazgatója úgy vélekedett: „2013-ban az eurózóna gazdasági aktivitása tovább csökken. A visszafogott fogyasztás, a költségvetési megszorítások, a munkaerőpiac visszaesése, a 2009-es válság által próbatétel elé állított vállalatokkal számos esetben súlyos fizetésképtelenséghez vezetett. A pénzügyi válság megoldása már elindult, ám a reálgazdaság válsága, amit a vállalati szféra törékenysége jelez, nem ér véget 2013-ban”.
A Coface elemzése alapján az európai vállalatok számára annak ellenére riasztó a helyzet, hogy a rendszerszintű válság veszélye csökkent a földrészen, és Dél-Európában reményre okot adó mértékben tért magához az export. Az európai intézményrendszer reformjának elégtelen mértékű előrehaladása, a munkaerőpiac gyors visszaesése, valamint az állami- és magánszféra adósságának mértéke „elszívja a reálgazdasági szereplők bizalmát”.
Az előrejelzés szerint  amellett, hogy a fejlett országokban a kockázatok 2008 óta megállás nélkül emelkednek, a feltörekvő országokban a vállalati kockázatok fokozatos javulása észlelhető továbbra is. A Coface véleménye szerint a kockázatok új rendszere annak tulajdonítható, hogy a feltörekvő országok a külső válságokkal szemben nagyobb fokú ellenállóképességet tanúsítanak, mivel könnyebben reagáló, egyszersmind prudens gazdaságpolitikát folytatnak.
A Coface ennek megfelelően B-re javította Indonézia osztályzatát, a Fülöp-szigetek szintén B besorolását pedig a felminősítést valószínűsítő figyelőlistára tette. Ennek ellenére a Coface továbbra is arra figyelmezteti a vállalatokat, hogy a feltörekvő országokban szűnni nem akaró kockázatok is akadnak. Például továbbra is fennállnak politikai és társadalmi feszültségek, és a kormányzásban is találhatók hiányosságok.
A Nyugat-Európában tapasztalt keresletcsökkenéstől erősen függő Csehország és Szlovénia esetében az A3 besorolás negatív figyelőlistára került. Lengyelország kevésbé nyitott gazdaságát is megérintette már az Európában tapasztalható recesszió, a gazdasági tevékenységben tapasztalható visszaesés és az építőipar törékeny volta miatt az ország A3-as besorolása negatív figyelőlistára került.
Romániához és Bulgáriához hasonlóan Magyarország besorolása változatlanul B, ami azt jelenti, hogy a vállalatok nem fizetése már érzékelhető szintű kockázatot jelent a gazdaság egésze számára – olvasható a Coface előrejelzésében.
A Coface Group, a világ vezető hitelbiztosítási intézete a világ minden részében kínál olyan megoldásokat, amelyek segítségével a vállalatok bebiztosíthatják magukat ügyfeleik pénzügyi nemteljesítése esetére akár belföldi, akár exportpiacaikon. 2011-ben a Coface Group 1,6 milliárd euró konszolidált árbevételt ért el. (MTI)

Scroll To Top