EU-csúcs – Nagy vonalakban megállapodtak a keretköltségvetésről

Az EU-országok csúcsvezetői péntek reggelre nagy vonalakban megállapodtak a 2014 és 2020 közötti időszak uniós keretköltségvetéséről – jelezték Brüsszelben uniós források, egyelőre névtelenséget kérve.

A források hangsúlyozták, hogy a minden részletre kiterjedő megállapodást még nem dolgozták ki, de annak közvetlen közelébe jutottak. A teljes körű megegyezés még a nap folyamán várható.
A tanácskozás helyszínén keringő értesülések szerint a keretköltségvetés felső határa a kötelezettségvállalásokra nézve 960 milliárd, a tényleges kifizetésekre nézve 908,4 milliárd euró lenne.
A britek – mondják a tárgyalások ismerői – eredetileg azt követelték, hogy a tényleges kifizetéseket nyessék le 900 milliárd alá.
Uniós diplomaták szerint a legutóbbi számsorok tükrében az eddigi elképzelésekhez képest valamelyest növekedett a kohéziós – felzárkóztatási – támogatási keret, ami Magyarország szempontjából különösen fontos részterület. A javaslat egyebek között a hat magyarországi felzárkózó régió számára külön 1,4 milliárd eurót irányoz elő.
A nem hivatalos közlések szerint az áfa-visszatérítés szabályozását illetően is olyan konstrukció elfogadása a legvalószínűbb, amely kedvező Magyarország számára.
A fiatalok körében szinte egész Európában tapasztalt nagyon magas munkanélküliségi ráta csökkentése érdekében 6 milliárd eurós alapot hoznak létre arra, hogy e korosztály számára foglalkoztatási, illetve továbbképzési programokat valósítsanak meg.
A korábban tervezett mintegy 40 milliárd euró helyett 30-nál kevesebbet kap majd a távközlési, közlekedési és egyéb infrastrukturális hálózatok fejlesztését szolgáló Connecting Europe program. (MTI)

Scroll To Top