Egy felmérés szerint a csehek 58 százaléka kijön havi jövedelméből

Egy felmérés szerint a cseh lakosság 58 százaléka kijön havi jövedelméből, míg 40 százalék azt mondta, hogy vannak problémái ezen a téren. Az országos felmérés eredményét szombaton tették közzé Prágában, az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet készítette júniusban.

A megkérdezettek 20 százaléka minősítette szegénynek háztartását, míg gazdagnak 10 százalék.
A magukat gazdagnak minősített háztartásokban a megkérdezett személyek nettó havi jövedelme meghaladta az 57 ezer koronát (798 ezer forint), míg a szegényeké 24 ezer korona (336 ezer forint) alatt volt.
A megkérdezettek 95 százaléka azt állította, hogy havi jövedelme lehetővé teszi háztartása alapszükségleteinek – élelmiszer, ruházat, lakáskiadások – kielégítését, 80 százaléknak nem okoz gondot a véletlenül felmerülő rendkívüli, főleg egészségügyi kiadások fedezése. Csehországban 2002 óta évente készítenek felméréseket arról, hogyan értékelik saját háztartásukat, gazdasági helyzetüket az állampolgárok. A CVVM kommentárja szerint az elmúlt húsz évben az idei felmérés hozta a legpozitívabb eredményeket.
Legkevésbé 2012-ben voltak elégedettek a csehek, akkor csak a megkérdezettek 30 százaléka állította, hogy gondok nélkül kijön havi jövedelmével. Ezt követően a lakosság elégedettsége saját gazdasági helyzetével folyamatosan emelkedett.
“A 2012-es eredmény nem volt véletlen, hanem a 2008-ban kezdődő nemzetközi gazdasági válság logikus következménye” – mutatott rá a CVVM. A szociológusok megjegyzik: egészen 2017-ig minden évben magasabb volt az elégedetlenek aránya, mint az elégedetteké. Ezt követően megváltozott a helyzet, és fokozatosan emelkedik azoknak az aránya, akik pozitívan értékelik családjuk, háztartásuk gazdasági helyzetét.

A CVVM megjegyzi azt is, hogy a megkérdezett személyek szubjektív értékeléséről van szó. A legmagasabb szintű elégedettség a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, a kisvállalkozók, valamint a nagyobb cégek vezetői között van. Anyagi helyzetükkel leginkább a munkanélküliek, a szakképzettség nélküli munkások és a nyugdíjasok elégedetlenek.
A koronavírus-járvány következményeivel kapcsolatban feltett kérdésre a megkérdezettek 19 százaléka válaszolta azt, hogy családjának anyagi gondot okozott a járvány, míg 79 százalék azt állította, hogy nem voltak anyagi jellegű problémái.(MTI)

Scroll To Top