Cseh rendőrségi akció – A prágai lapok szerint egyszerre komédia és tragédia is a kormányfő kabinetfőnökének esete

Egyszerre komédia és tragédia is a miniszterelnök kabinetfőnökének esete – állítják egybehangzóan a szombati cseh országos napilapok. Az újságok szerint paradox dolog, hogy bár az ügyben szereplő, százmilliós kétes üzletekben utazó, vitatott vállalkozók és lobbisták továbbra is szabadon vannak, addig a miniszterelnök környezetében lejátszódó „szirupos filmsorozat” szereplői ellen már vádat is emeltek.

Jana Nagyovának, a miniszterelnök kabinetfőnökének esete a katonai hírszerzéssel nevetséges lenne, ha nem bizonyítaná, hogy a magas posztokon lévő személyek súlyosan hibáztak – vélekedik a konzervatív Lidové Noviny.
„A rendőrség azt állítja: Nagyová a katonai hírszerzéssel azért figyeltette Necas feleségét, hogy meggyorsítsa válásukat. Necas védekezése nem hivatásos politikusra, hanem egy szerencsétlen szerelmes emberre vall” – írja a lap. Hozzáteszi: az ügy azonban nagyon komoly, hiszen Nagyovának láthatóan fejébe szállt a hatalom, s úgy bánt az állami katonai hírszerzéssel, mint magándetektívekkel.
„A történet teljes egészében megfelel egy mexikói szirupos sorozat paramétereinek” – olvasható a Mladá Fronta Dnes című liberális lap kommentárjában. Mint írja: elfogadhatatlan, hogy a kormány kabinetfőnökének kérésére bárkit is megfigyeljenek. „Az pedig hogyan lehetséges, hogy a tábornokok nem utasították el azonnal a kérését?” – teszi fel a kérdést az újság.
A botrány másik központi témáját – a Polgári Demokratikus Párt (ODS) három volt képviselője tavaly ősszel jól fizető állást kapott azért, hogy politikai engedményeket tettek a kormánynak – a cseh sajtó szerint nagyon nehéz bűncselekményként értelmezni. Ezek a politikai üzletek ugyanis évek óta részei a cseh politikai valóságnak. A lapok emlékeztetnek: a múltban számos olyan politikus jutott kedvező lehetőséghez, aki valamilyen módon segített a kormánynak vagy pártjának. „Az eddigi gyakorlat ezeken a kompenzációkon alapult” – írja a Lidové Noviny.
„Ha elfogadnánk, hogy korrupciónak minősíthető az, ha valaki bizonyos szolgálatokért bizonyos posztot kap, akkor az bizonyos értelemben az ezer éve létező politikai gyakorlat végét jelentené” – mutat rá a Mladá Fronta Dnes.
Egyértelműen másként kellene értékelni azt a helyzetet, ha bárki is konkrét pénzösszeget kapna szolgálatai ellentételezéseként, az már bűncselekmény lenne – vélik egybehangzóan a prágai napilapok. (MTI)

Scroll To Top