Titkos adatgyűjtés – A megfigyelések leállítását, Snowden védelmét követelik Hongkongban

Huszonhét civil szervezet felhívására kezdődött tüntetés szombaton Hongkongban, azt kérve az amerikai kormánytól, hogy állítsa le a külföldiek, köztük a hongkongiak internetes és telefonos kommunikációjának megfigyelését – jelentette a helyi online média.

Felvonulók tömege vonult a hongkongi belvárosban lévő találkozóhelyről az amerikai főkonzulátus épületéhez. A demonstrálók transzparenseket vittek magukkal, amelyek az Egyesült Államokat bírálják és a kiszivárogtató Edward Snowden melletti kiállásra szólítanak fel. Az amerikai főkonzulátus rendőri védelmét megerősítették.
A szervezők képviselői levélben fordultak az Egyesült Államok hongkongi külképviseletének vezetőjéhez, Steve Young főkonzulhoz és a különleges közigazgatási övezet kormányzójához, Leung Csun-jinghez.
Az Egyesült Államok külügyminisztériuma éveken át kiállt az internetszabadság ügyéért, és bírálta azokat a kormányokat, amelyek kibertámadásokat hajtanak végre, megfigyeléseket és cenzúrát alkalmaznak – áll az amerikai főkonzulhoz címzett levélben.
Szerzői a közelmúltban nyilvánosságra került információk alapján úgy vélik, az Egyesült Államok kormánya titkos megfigyelést végez és állítólag kiberhadviselést folytat Hongkong ellen, amit az egyetemes emberi jogok, a magánszféra, az emberi méltóság, a gondolat- és a véleménynyilvánítás szabadsága megsértésének tartanak.
A város kormányzatát arra kérték, hogy biztosítsanak védelmet az amerikai informatikusnak, a titkos adatgyűjtési botrány kirobbantójának, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottjának, aki jelenleg ismeretlen helyen, valahol Hongkongban él.
A május 20. óta Hongkongban tartózkodó Snowden, a PRISM kódnevű titkos adatgyűjtés 29 éves leleplezője korábban úgy nyilatkozott, hogy sorsát a hongkongiak kezébe adja. A South China Morning Post című lapnak olyan dokumentumokat bocsátott a rendelkezésére, amelyek tételes kivonatai voltak a hongkongi és a szárazföldi kínai megfigyeléseknek, négy évre vonatkozóan.
Hivatalosan, nyilvánosan eddig sem a hongkongi kormányzat, sem Peking nem nyilatkozott az ügyben, azt sem voltak hajlandók közölni, hogy az amerikaiak megkeresték-e már őket Snowden átadása ügyében. Mindeközben a kormányzaton egyre nagyobb a politikai nyomás, hogy magyarázatot követeljen az Egyesült Államoktól a területet is érintő kémprogram kapcsán.
Jasper Csang Juk-szing, a törvényhozó tanács elnöke a BBC kínai nyelvű szolgálatának úgy nyilatkozott, hogy a városi kormányzatnak vizsgálatot kell kezdenie, de annak eredményét nem fogják nyilvánosságra hozni.
Több képviselő jelezte már, hogy a törvényhozásnak foglalkoznia kell az üggyel, és sajtóértesülések szerint Hongkong biztonsági minisztere kérdésekre számíthat az ügyben. (MTI)

Scroll To Top