Ciprusi válság – Négy hónapja először gyengült a rubel a dollárhoz képest

Négy hónapja először gyengült szerdán a rubel a dollárhoz képest – írta a Vedomosztyi című orosz napilap csütörtökön.

A ciprusiak miatt összeomlott a rubel – ezzel a címmel számolt be a befolyásos orosz üzleti-politikai napilap az orosz pénzpiacon uralkodó hangulatról és a krízis hatásáról.
Szerdán 1 dollár 31,05 rubelt ért, ami körülbelül 240 forintnak felel meg. Utoljára tavaly novemberben haladta meg a 31 rubelt a dollár árfolyama az orosz pénzpiacon. Akkor 1 dollár 31,175 rubelig erősödött.
A moszkvai tőzsde csütörtöki nyitásakor a dollár ára némileg változott: négy kopejkával kevesebbe került, így 31 rubelt ért.
Andrej Dirgin, a Forex klub elemző osztályának vezetője szerint az erősödő ciprusi gazdasági és olasz politikai válság is érezteti hatását Oroszországban is.
Andrej Klepacs orosz gazdaságfejlesztési miniszter-helyettes a héten közölte, hogy az Oroszországból várható tőkekiáramlás az idén nagyobb lehet az előre jelzett mértéknél, azaz meghaladhatja a 10 milliárd dollárt. A Prime orosz gazdasági hírügynökség szerint a miniszter az okok között a ciprusi válságot is említette.
Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter a Rosszija 24 állami televíziónak nyilatkozva ugyanakkor azt fejtegette, a ciprusi bankrendszer válsága szerinte arra bírja az orosz befektetőket, hogy belássák: a  törvényes keretek között végrehajtott hazai pénzügyi műveletek előnyösebbek számukra. (MTI)
http://www.vedomosti.ru/newspaper/article/423201/kiprioty_obvalili_rubl
www.1prime.ru/Ministries_agencies/20130328/762193581.html

Scroll To Top