Inflációs jelentés – MNB: a rezsicsökkentéseket figyelembe véve lesz 3 százalék alatt a pénzromlás

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön ismertetett új inflációs jelentésében az év elejétől érvényes háztartásienergia-árcsökkentés mellett már figyelembe vette az év második felétől érvényes rezsicsökkentést is: eszerint az idei átlagos infláció 2,6 százalék lesz, a jövő évi 2,8 százalék, míg a gazdasági növekedés mutatója 2013-ban 0,5, a jövő évben 1,7 százalék.

A múlt év decemberi inflációs jelentésben az MNB 2013-ra 3,5 százalékos, 2014-re 3,2 százalékos inflációt jelzett, a GDP-növekedési előrejelzés erre az évre 0,5, 2014-re 1,5 százalék volt.
Az új prognózisban azzal számolt az MNB, hogy a januárban bejelentett 10 százalékos háztartásienergia-árcsökkentés után az év második felétől a víz, a szemétszállítás és a csatornadíjakban is árcsökkenés következik be, ami idén és jövőre is 0,25-0,25 százalékponttal mérsékli az inflációt.
„Az MNB stábja által készített jelentés az előrejelzés szabályainak megfelelő március elején érvényes, 300 forint körüli euróárfolyammal számolt” – mondta Virág Barnabás, az MNB igazgatója. Hozzátette: rövid távon ez az árfolyamszint maradhat, hosszabb távon viszont erősödhet a forint az euróval szemben.
Virág Barnabás a jelentést ismertetve mérföldkőnek minősítette a most publikált prognózist, hiszen először ebben az elemzésben számolt az MNB azzal, hogy az áttekintett nyolc negyedéves időhorizonton az infláció tartósan 3 százalékos inflációs cél alatt marad.
A jelentés részletes adatai szerint az infláció 2013 második felében 2,2 százalékon éri el mélypontját, jövőre 2,7-2,9 százalékra emelkedik és 2015 első negyedében 3,0 százalékos lesz.
Az uniós módszertan szerinti GDP-arányos 2013. évi államháztartási egyenleg az MNB előrejelzése szerint a 400 milliárd forint összegű szabad tartalékok törlése esetén 2,9 százalékos hiányt eredményez.
Az inflációs jelentésben az MNB stábja több tényezővel magyarázza a decemberivel megegyező, 2013. évi 0,5 százalékos növekedési prognózist.
Egyrészt 2012-ben átmeneti hatások miatt csökkent 1,7 százalékkal a GDP, főleg a mezőgazdaság visszaesése, másodsorban pedig a decemberi gyárleállások miatt. Az idei növekedést segíthetik az autóipari beruházások nyomán létrejött kapacitások, amelyeket 2013-ban már teljes mértékben kihasználhatnak az autógyártók. A növekedést segítő harmadik tényező pedig a háztartások fogyasztásának bővülése amelynek hátterében az alacsonyabb infláció, illetve az ennek következtében létrejövő többletjövedelem áll. A lakosság reáljövedelme a tavalyi 3,3 százalékos zsugorodás után idén 0,1 százalékkal javul az MNB becslése szerint.
Az MNB új prognózisában a decemberi 2,7 százalékos visszaesés helyett 1,4 százalékos csökkenéssel számol a kormányzat végső kiadásainál, a beruházásoknál a korábban jelzett 0,2 százalékos zsugorodás helyett 1,4 százalékos csökkenés várható 2013-ban, jövőre viszont 2,1 százalékkal bővülhetnek a beruházások.
A GDP-arányos folyó fizetési mérleg tavalyi 1,8 százalékos pozitív szaldója ebben az évben 3,3 százalékra, jövőre 4,2 százalékra nő. (MTI)

Scroll To Top