Csökkenő díjbevétel mellett nyereséges maradt az Allianz

Az Allianz Biztosító a múlt évet – a nemzetközi számviteli sztenderdek szerint – 8,74 milliárd forint működési eredménnyel zárta, ez több mint hárommilliárddal kevesebb a 2011. évinél, és erre az évre is nyereséget terveznek – mondta Kisbenedek Péter vezérigazgató csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A társaság díjbevétele 132 milliárd forint volt 2012-ben, ez 12,4 milliárd forinttal kevesebb az egy évvel korábbinál. Az idén az ügyfélkiszolgálást javítják és még átláthatóbbá teszik a termékeiket – közölte a vezérigazgató.
Az életbiztosításokból származott díjbevétel 48,35 milliárd forintról 42,9 milliárdra csökkent 2012-ben, az eredmény ebben az üzletágban feleződött tavaly, 1,05 milliárd forint lett. A szerződések száma 190 ezerről 180 ezerre csökkent, amiben része volt a devizaalapú lakáshitelek a végtörlesztésének is – mondta Kozek András életbiztosítási vezérigazgató helyettes. A végtörlesztés után fél évvel már emelkedésnek indult a szerződésszám, ami jó jel az idénre – tette hozzá.
A nem életbiztosításoknál 96 milliárd forintról 89 milliárdra csökkent a díjbevétel, az eredmény 9,74 milliárd forintról, 7,69 milliárdra esett. Az eredmény csökkenésének oka részben a volumen csökkenése, részben a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás tartalékának a növelése. Az utóbbi időben – Magyarország tranzit jellege miatt – emelkedett a személyi sérüléses balesetek száma, ez indokolja a tartalék növelését – mondta Horváth Andrea nem életbiztosítási vezérigazgató helyettes.
Növekedett az Allianznál a mezőgazdasági biztosítások állománya. A teljes magyar piacon tavaly ebben az ágazatban a díjbevétel 9,1 milliárd forint volt, az Allianz 2,55 milliárddal részesedett ebből, ami duplája volt a 2011-es díjbevételének.
A másik növekedési lehetőség az egészségbiztosítás, amelynél „az állam kinyitotta a cafeteria ajtaját, de eddig még kevesen jöttek be azon” – mondta Kozek András. (MTI)

Scroll To Top