Ciprusi mentőcsomag – Elemzők: gyengülhetnek a feltörekvő piaci eszközök

A ciprusi mentőcsomag feltételét képező bankbetétadó parlamenti elutasítása nem jó hír a piacok számára, mindazonáltal több országban is felmerülhet: mi lesz a betétekkel – vélekedtek a ciprusi parlament kedd esti döntését kommentálva az MTI által megkérdezett elemzők.

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint az elutasítás nem jó hír a piacoknak, amelyek a következő napokban idegesen reagálhatnak. Megjegyezte azonban: „az első felvonás lezajlott, várhatóan további egyeztetések lesznek, bizonyára lesz B terve Ciprusnak és az Európai Uniónak is”.
Arra is felhívta a figyelmet Duronelly Péter, hogy Oroszország már eddig is óriási pénzeket „pumpált” Ciprusba, és további pénzeket is adhat a szigetországnak.
A befektetési szakember egyúttal a forint gyengülésére számít, azt sem tartja lehetetlennek, hogy 317 forint/euróig megy a kurzus, ami a mostani euróárfolyamhoz képest „mindössze 4 százalékos romlás”.
Emellett a befektetési igazgató úgy ítélte meg: a hosszabb futamidejű állampapírok hozama emelkedni fog.
Összességében a következő hónapokban erősebb dollárra, gyengülő euróra, és ezzel párhuzamosan gyengülő régiós devizákra számít a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója.
Árokszállási Zoltán, az Erste makroelemzője ugyan rövid távon kedvezőnek nevezte a ciprusi parlament kedd esti döntését, de felhívta a figyelmet arra, hogy ennek ellenére Ciprus után több országban is felmerülhet a kérdés, mi lesz a bankbetétekkel.
Árnyalja a képet, hogy a bankbetétek megadóztatása az euróövezeti mentőcsomag feltételét képezi – hívta fel a figyelmet az elemző. Árokszállási Zoltán szerint ugyanakkor nem vethető el teljesen a bankbetétek megadóztatása.
Az Erste elemzője szerint a feltörekvő piaci eszközök – így a magyar állampapírok – hozama is emelkedhet a döntés nyomán.(MTI)

Scroll To Top