Magyar bankokat minősített le a Moody’s

Négy magyar bank különböző besorolásait rontotta egy és négy fokozat közötti mértékben kedden a Moody’s Investors Service, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy egyre gyengül a magyarországi gazdasági és működési környezet.

A nemzetközi hitelminősítő szerint ennek negatív hatásai vannak az érintett bankok hálózataira, eszközminőségére és jövedelmezőségére.
A Moody’s kedd este Londonban bejelentette, hogy az osztályzatrontás a Budapest Bank, a K&H Bank, az Erste Bank Hungary és az MKB besorolásaira vonatkozik.
A cég a keddi döntéssel befejezte a bankokra december 12-én bejelentett leminősítési felülvizsgálatot.
A hitelminősítő két különböző kategóriájú bankminősítést rontott az érintett pénzintézetek esetében. Elsődlegesen a ház módszertanában alapszintű adósminőség-értékelésnek (baseline credit assessment, BCA) nevezett mutatókat szállította lejjebb; ezzel a mutatóval a Moody’s az adott bankok önálló, saját, belső pénzügyi erejét méri a rendkívüli állami segítség lehetőségének kiszűrésével.
A BCA-mutatók visszaminősítéséből levezetve a Moody’s egy és három fokozat közötti mértékben rontotta a négy magyar bank hosszú távú forint- és devizabankbetét-osztályzatait is.
A cég a legmeredekebben, négy fokozattal az MKB BCA-mutatóját gyengítette, „b3”-ról „ca”-ra, betéti besorolásait pedig három szinttel „B2”-ről „Caa2”-re süllyesztette.
Az Erste Bank Hungary ugyanezen mutatóit két fokozattal „b2”-ről „caa1”-re, illetve „Ba3”-ról „B2”-re rontotta.
A K&H esetében „ba3”-ról „b2”-re, illetve „Ba2”-ről „Ba3”-ra, a Budapest Bank esetében „ba3”-ról „b2”-re, illetve a helyi valutában vezetett betétek besorolását „Ba1”-ről „Ba3”-ra, a devizabetét-osztályzatokat „Ba2”-ről „Ba3”-ra módosította a hitelminősítő.
A Moody’s az egyéni tényezők mellett mind a négy bank esetében az „egyre gyengébb és bizonytalanabb” gazdasági és működési környezettel, valamint a bankok folytatódó eszközminőség-romlásával indokolta az átsorolásokat.
A Moody’s a múlt hónapban – szintén a decemberben kezdett leminősítési vizsgálat folyományaként – negatív minősítési lépéseket jelentett be három másik magyar bankra, az OTP Bankra, az OTP Jelzálogbankra és az FHB-ra is.
A Moody’s akkori indoklása szerint e lépések fő tényezője szintén az „egyre gyengébb” magyarországi gazdasági és működési környezet volt, valamint azok a kihívások, amelyeket e gyenge környezet támaszt a három bankcsoport hálózataival, eszközminőségével és jövedelmezőségével szemben.
A Moody’s által a magyar bankok besorolásaira december 12-én elindított – az azóta végrehajtott átminősítési sorozattal kedden lezárult – felülvizsgálat indokai között is szerepelt a gyenge magyarországi makrogazdasági környezet. A hitelminősítő emellett az okok említette a változatlanul fennálló euróövezeti járványkockázatot, a magyar kormány által jóváhagyott adóintézkedéseket, amelyek a hitelminősítő akkori értékelése szerint növelhetik a bankok hitelképességére nehezedő nyomást, a bankok egyre gyengébb kapacitását a fenntartható jövedelemtermelésre, valamint a bankok eszközminőségét terhelő nyomást.
A Moody’s a magyar bankok leminősítési felülvizsgálatának decemberi bejelentéséhez fűzött elemzésében kitért a 2010 óta bevezetett magyar kormányzati intézkedésekre is, „unortodoxnak” nevezve azokat. A cég akkori helyzetértékelése szerint ezek az intézkedések – a gyenge gazdasági teljesítménnyel és a gyorsan növekvő hitelveszteségi leírásokkal együtt – az utóbbi időben komoly veszteségeket okoztak a magyar bankoknak, rontva hitelezési képességüket.
A hitelminősítő decemberi elemzése szerint a pénzügyi tranzakciós illeték, valamint a bankokra kirótt különadó fenntartása miatt valószínűleg 2013-ban is veszteséges marad a magyar bankrendszer, és ez még tovább rontja a bankok hitelezési képességét.
A leminősítési felülvizsgálatok az összes olyan magyar bankot érintették, amelyekre a cég besorolásokat tart érvényben.(MTI)

2013.03.20. 06:00  Szakít a Moody’s-zal az MKB Bank

 

 

 

 

Scroll To Top