Berlusconi és az olasz kormány sorsát találgatja az olasz sajtó

A Silvio Berlusconira kiszabott semmítőszéki ítélet végrehajtásának dátumát számolgatták a pénteki olasz napilapok, amelyek szerint a Szabadság Népe (PdL) elnökének börtönbüntetése megpecsételte a római kormány sorsát is.

Az olasz semmítőszék csütörtökön megerősítette a volt kormányfőre adócsalás miatt másodfokon kiszabott négy év börtönt, de elvetette azt, hogy a politikust eltiltsák a közhivatal viselésétől, és a másodfokú bíróságra utalta vissza a kiegészítő büntetés újratárgyalását. Mindez azt jelenti, hogy Berlusconit nem fosztják meg szenátusi mandátumától, amíg a másodfokú bíróság nem dönt ismét a közhivataltól való eltiltás időtartamáról. A négy év börtönből hármat automatikusan elengednek egy korábbi amnesztiatörvény értelmében. Ezután pedig Silvio Berlusconi – mivel 70 évesnél idősebb és még nem volt büntetve – dönthet arról, hogy a börtön helyett egy év házi őrizetet vagy közhasznú munkavégzést választ.
Egy adócsalásért jogerősen elítélt embernek el kell hagynia a politikát. Az olasz politika vitathatatlan főszereplőjének számító Berlusconit azonban nehéz félretenni – hangoztatta a Corriere della Sera című lapnak nyilatkozva Antonio Gibelli, a genovai egyetem történelemprofesszora, aki könyvet írt Berlusconiról. Gibelli szerint Berlusconi válaszul minden erejével áldozatként fogja magát feltüntetni, amivel az utóbbi húsz évben már pártot alapított, és többször választást is nyert.
A konzervatív napilap szerint nem véletlen, hogy Berlusconi most jelentette be a Forza Italia (Hajrá Olaszország) újraindítását, ami után „nem tudni, meddig tart még a római kormány” – írta a Corriere, amely szerint az ítélet automatikus, heteken belüli következménye lesz, hogy a szenátor Berlusconit kizárják a római parlament felsőházából, megfosztják útlevelétől, és hat évig nem vehet részt politikai választásokon. Berlusconi nevét is le kell venni a PdL logójáról.
Más számítások szerint azonban a Berlusconival szembeni ítélet nem hetek, hanem hónapok múlva lesz csak végrehajtható.
A Corriere érzelemmel és büszkeséggel telinek tartotta Berlusconi csütörtök éjszakai videoüzenetét, amelyben ártatlanságát és politikai kitartását hangsúlyozta.
Berlusconi videója tele volt haraggal – véli a balközép La Repubblica. A napilap szerint az ítélet október közepétől válhat végrehajthatóvá. Ekkorra rendelheti el a bíróság Berlusconi házi őrizetét vagy közhasznú munkavégzését, és ekkora szavazhatja meg mentelmi jogának felfüggesztését is a szenátus illetékes bizottsága. A Demokrata Párt (PD) erre fog szavazni, ami egyenlő a PD-PdL koalíció felborításával – hangoztatta a La Repubblica. Az újságnak Pippo Civati PD-politikus azt mondta, hogy a kormánytöbbség fenntarthatatlanná vált, a parlament ősszel még szavazza meg a választási reformot, és „utána menjünk ismét az urnákhoz”.
Feltámadok – utalt Berlusconi reakciójára a Libero. A jobbközép napilap szerint még nem tudni, „ki nevet a végén”: a Letta-kormány beleremegett Berlusconi elítélésébe, a PdL egyelőre nyugodt, de két PdL-államtitkár, Michaela Biancofiore és Gianfranco Micciché máris felajánlotta lemondását parlamenti mandátumáról.
Berlusconinak nincsen vége. Az igazságot fejezték le – írta a Berlusconi család által birtokolt Il Giornale. Az újság hangsúlyozta, hogy az olasz ügyészség húsz éve üldözi Berlusconit. A lap méltatlannak nevezte a külföldi sajtó éljenzését az ítélet miatt. Az Il Giornale főszerkesztője a SkyTG24 hírtelevíziónak kifejtette: a Forza Italia Berlusconival születik újra, de talán nem Silvióval, hanem lányával, Marinával.
A jobbközép sajtó szerint az ítélet a kormányt zárta csapdába, ezért igyekezett azonnali közleményekkel a „kormányt menteni” Giorgio Napolitano elnök és Enrico Letta kormányfő is.
Elítélték a bűnözőt. A kormány élőhalott – szólt az Il Fatto Quotidiano címoldala. A balközép újság a Berlusconira a következő hónapokban váró további hat bírósági ítéletre emlékeztetett.
A La Stampa szerint a Berlusconi-korszak az ítélettel lezárult. „Berlusconinak ki kellene mondania a vége szót, de videoüzenete azt mutatta, hogy ő ezt még nem értette meg” – jegyezte meg a torinói napilap, attól tartva, hogy a „számlát a végén az országnak kell megfizetnie”. A La Stampának nyilatkozó Franco Coppi Berlusconi védőügyvédje „bírósági tévedésről” beszélt, és bejelentette, hogy az európai bíróságokon keresnek jogorvoslatot.
A piacok az új olasz választásoktól tartanak – kommentált az IlSole24Ore gazdasági napilap.
Az olasz sajtó szerint Berlusconi a házi őrizetet fogja választani, és még nem tudni, melyik palotájában akarja majd letölteni ezt az időt.(MTI)

Scroll To Top