Deloitte: haladékot kaptak a pénzintézetek az amerikai adóhatóságtól

Fél év haladékot adott a pénzügyi intézményeknek, köztük a magyarországi bankoknak és biztosítóknak is az Egyesült Államok adóhatósága (IRS) az amerikai adózók azonosításával és jelentésével kapcsolatos feladataik teljesítésére. A pénzintézetek ezzel levegővételnyi időhöz jutnak ugyan, még sincs okuk hátradőlni, mivel a felkészülés időigényes, mulasztás esetén pedig súlyos szankciókra számíthatnak – hívja fel a figyelmet a Deloitte.

Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere a cég közleményében ismerteti: a FATCA szabályozás célja az amerikai adózók külföldön tartott – adott esetben eltitkolt – jövedelmeinek feltérképezése, az amerikai adóztatás hatékonyságának növelése érdekében. Az eredeti amerikai FATCA jogszabály előírja a külföldi (nem amerikai) pénzügyi intézmények számára, hogy az ügyfeleiket azonosítsák, és az azonosított amerikai ügyfelek számláiról rendszeresen jelentést tegyenek az amerikai adóhatóságnak. A kötelezettségek elmulasztását a szabályozás amerikai forrású jövedelmekre kivetett forrásadóval szankcionálja.
Több ország – köztük Magyarország is – tárgyalásba kezdett ugyanakkor az Egyesült Államokkal kétoldalú kormányközi FATCA megállapodás (úgynevezett Intergovernmental Agreement – IGA) megkötéséről. A magyar-amerikai megállapodás a FATCA-val kapcsolatos kötelezettségeket a belső jog részévé teszi, így kötelezőek lesznek minden magyar pénzügyi intézmény számára. Az IGA alapján a jelentéstételi kötelezettséget a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé kell majd teljesíteni az IRS helyett.
A FATCA szabályozás – és a korábbi tervek szerint a magyar-amerikai megállapodás is – eredetileg 2014. január 1-jével lépett volna hatályba. Ez rendkívül rövid időt biztosított volna a hazai pénzügyi szektor számára a felkészülésre.
Az IRS július 12-én a korábbi határidőkhöz képest új, 6 hónappal későbbi határidőket tett közzé a FATCA kötelezettségek (regisztráció, ügyfél-átvilágítás, jelentéstétel, forrásadó-levonás) teljesítésére. A közleménnyel párhuzamosan megjelent az IGA új változata is, amelyben már az új határidők szerepelnek.
Az IRS által közzétett indoklás szerint a határidő-módosítás hátterében elsősorban azok a gyakorlati problémák állnak, amelyek a FATCA-szabályok különböző országok belső jogrendszerébe történő átültetésének során merültek fel.
A fentieken túl a FATCA-ra való felkészülési periódus meghosszabbítását indokolta az is, hogy a kormányközi megállapodások aláírása és ratifikálása az előzetes várakozásokhoz képest lassabb ütemben halad. Az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának és adóhatóságának célja ugyanis az, hogy minél több országgal szülessen ilyen megállapodás, hiszen ezek nagymértékben segítik a FATCA-szabályok hatékony működését.
Veszprémi István hozzátette: Magyarország kormánya és az Egyesült Államok között előrehaladott tárgyalások folynak a vonatkozó IGA megkötésével kapcsolatban, amelyet ez év őszére prognosztizáltak.
A magyarországi pénzügyi szektor szereplői közül a legtöbben már megkezdték a felkészülést a FATCA-szabályozásnak való megfelelésre. Figyelembe véve a szabályozás összetettségét, valamint a még nyitott értelmezési kérdéseket, a felkészülés meglehetősen hosszú és sok munkát igénylő folyamat. A 6 hónapos határidő-hosszabbítás így a pénzügyi intézményeknek nagyon jól jön, ugyanakkor a határidőben történő felkészülés még így is jelentős kihívást jelent.
Magyarország a kormányközi egyezmények közül az úgynevezett első modellről tárgyal az Egyesült Államokkal. Az egyezmény (IGA-1) értelmében a FATCA-szabályoknak való megfelelés kötelező lesz a magyarországi pénzügyi intézmények számára. A tervezett egyezményhez csatolt második számú melléklet rendelkezik azokról a kivételekről és könnyítésekről, amelyek bizonyos körülmények fennállása esetén lehetőséget biztosítanak a FATCA-megfelelés könnyített elérésére. Az előbbi kivételek részleteiről jelenleg tárgyalások folynak.(MTI)

Scroll To Top