Német közgazdászok a görög adósság elengedése mellett

Vezető német közgazdászok elkerülhetetlennek tartják a görög adósság egy jelentős hányadának elengedését annak érdekében, hogy a krízissel sújtott euróövezeti ország ismét saját lábára állhasson – írja a német Focus Online hírportál.

„Elkerülhetetlen a görög adósság egy részének elengedése. A kérdés csak az, hogy mikor és hogyan kerüljön rá sor” – idézi a hírportál Marcel Fratzschert, a német DIW Berlin (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung e.V.) gazdaságkutató intézet vezetőjét. „A fenntartható törlesztéshez az államadósságnak legalább a felét el kell engedni” – mondta Marcel Fratzscher.
Hasonló véleményen van Jörg Rocholl, az ESMT főiskola elnöke és a német szövetségi pénzügyminisztérium tudományos tanácsadói testületének tagja. „Adósságának csökkentése nélkül Görögország nem lesz képes saját lábára állni. Adósságának mintegy felét el kell engedni” – mondta.
Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter és Angela Merkel kancellár kizárta egy újabb görög adósságelengedés lehetőségét.
Az SPD attól tart, hogy a görög szuverén adósságszolgálati válság újabb terheket ró a német adófizetőkre. „Most azonban már nem egy újabb hitelről, hanem az adósság elengedéséről lenne szó, ami közvetlen veszteséget jelentene a német költségvetésnek” – hangsúlyozta nemrégiben a Focusnak adott interjúban Carsten Schneider, az SPD parlamenti frakciójának költségvetési ügyekért felelős szóvivője.(MTI)

Scroll To Top