A felkelők kezére került a Golán-fennsíkon az el-kuneitrai átkelő szíriai oldala

A szíriai felkelők kezére került a Golán-fennsíkon, a Szíria és Izrael közti tűzszüneti vonalon, el-Kuneitra városánál lévő átkelőhely szíriai oldala – erősítették meg az izraeli hadsereg illetékesei csütörtök reggel a katonai rádiónak.

Ez az átkelőhely számított a Golán-fennsíkon a szíriai rezsim legfontosabb jelképének. Izraeli katonai források előzőleg azt mondták, nagy változást jelentene, ha az átkelőhely a lázadók kezére kerülne. El-Kuneitra városában tovább folynak a csaták – tették hozzá izraeli források.
Csütörtök reggel előzőleg aknákkal lőtték az ENSZ el-Kuneitránál lévő katonai támaszpontját néhány száz méterre az izraeli és szíriai erőket elválasztó kerítéstől egy ENSZ-békefenntartó katona sebesülését okozva. Az izraeli hadsereg arra utasította a Golán–fennsíkon dolgozó gazdákat, hogy tartózkodjanak távol a választóvonaltól.
Név nélkül nyilatkozó izraeli vezető tisztségviselők kedden azt mondták, jobb lenne az al-Kaida uralma Szíriában, mint ha Bassár el-Aszad szíriai elnök legyőzné a lázadókat. A nyilatkozók úgy vélekedtek, hogy ha Aszad túlélné a lázadók elleni harcokat, és tovább irányítaná Szíriát, akkor az eddiginél is nagyobb függésbe kerülne Irántól, az pedig megerősítené Irán Izraelt fenyegető hatalmi helyzetét, Szíria, Irán és a Hezbollah libanoni síita szervezet kapcsolatát.
Jeruzsálemben azt mondták, hogy csak egy ország, Irán jelölte meg céljaként Izrael elpusztítását. Aszad egyet jelentene Iránnal, s ezért minden más hatalom előnyösebb lenne Izraelnek, még akkor is, ha az al-Kaida vagy a szélsőséges iszlám uralná Aszad helyett Szíriát. Minden jobb lenne egy meggyengült Aszadnál, aki lényegében Irán bábjaként működne a térségben – állítja honlapján az izraeli katonai rádió. (MTI)

Scroll To Top