Az OECD-országokban 1,2 százalék volt az infláció decemberben

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban decemberben már a harmadik egymást követő hónapban mértek 1,2 százalékos éves fogyasztói árnövekedést.

Decemberben az energiaárak csökkenése 6,5 százalékra lassult a novemberi 8,1 százalékról, míg az élelmiszerárak emelkedése 3,2 százalék volt a november 3,4 százalék után.
Az OECD-tagországokban az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt decemberi infláció az előző két havival megegyező, 1,6 százalék volt.
Az OECD honlapjára felkerült adatok szerint a 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban, amely a világ gazdasági termelésének csaknem 85 százalékát adja, éves összevetésben 2 százalék volt a decemberi fogyasztói áremelkedés, ugyanúgy, mint novemberben.
Az euróövezetben maradt a defláció: a fogyasztói árak novemberhez hasonlóan 0,3 százalékkal estek, az Európai Unióban pedig a novemberivel megegyező, 0,2 százalékos fogyasztói áremelkedést regisztráltak decemberben.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt, nem végleges adatában 0,9 százalékos éves szintű euróövezeti fogyasztói áremelkedés szerepelt januárra.(MTI)

Scroll To Top