Az MNB mérlegadatai szerint júliusban nem volt élénk hitelkereslet

Júliusban a háztartások ugyan továbbra is nettó hitelfelvevők voltak – 1,5 milliárd forinttal-, de ennél több betétet helyzetek el a bankokban, a vállalatok pedig növelték megtakarításaikat és törlesztették a tartozásokat – derül ki a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a hitelintézetek összevont mérlegéről szerdán közölt legfrissebb adataiból.

A vállalatok júliusban több devizahitelt – 61,8 milliárd forint – fizettek vissza a 47,1 milliárd értékben felvett új forinthitelnél, így 14,6 milliárd forint nettó hiteltörlesztők voltak. A tranzakciók éppen az előző havival ellentétesen alakultak, amikor jelentős 63,4 milliárd forintnak megfelelő összegű új devizahitelt vettek fel és csak 3,9 milliárd erejéig voltak nettó forinthitel törlesztők.
Az év első hét hónapjából a vállalatok júliusban negyedszer voltak nettó törlesztők, aminek következtében a belföldi hitelintézetekkel szemben 118 milliárd forinttal csökkent kölcsöntartozásuk, és egy év alatt 362 milliárdot faragtak le adósságaikból. Ezen belül viszont devizaadósságuk idén 240, egy év alatt pedig 482 milliárddal csökkent, a forinthitelek viszont 120 milliárddal haladják meg a tavaly év végit, illetve a 2015 július végi állományt is.
A nettó hiteltörlesztés mellett a vállalatok 62,6 milliárd forint – 25,9 milliárd forint és 36,7 milliárd értékű deviza – betétet is elhelyeztek a pénzintézetekben, amivel tovább erősítették pénzügyi helyzetüket. Április óta a vállalatok minden hónapban növelték megtakarításaikat, míg az első negyedévben több pénzt – összesen 315 milliárd forintnyit – vontak ki a betétszámláikról. A vállaltok betétei július végén 173 milliárddal elmaradtak az év végi szintjüktől, de 654 milliárddal meghaladták az egy évvel korábbit.
A háztartások két évig tartó szakadatlan törlesztési időszak után április óta minden hónapban több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, júliusban szerény 1,5 milliárd forint volt a nettó hitelfelvételük a júniusi 5,5 milliárd után. A háztartások összes hiteltartozása ebben az évben 126 milliárd forinttal, a július végéig eltelt egy évben 333,8 milliárd forinttal csökkent, amiből a devizahitelek csökkenése idén már csak 4,7, egy év alatt viszont még 159,3 milliárd forint volt.
A szerény hitelfelvételhez képest jóval több, 8,4 milliárd forint betétet helyeztek el a háztatások a bankokban, mégpedig a 13 milliárd forint értékű új devizabetét egy részével szemben 4,5 milliárdnyi forintbetét kivonása áll. A lakosság betétei július végén 65 milliárddal alacsonyabbak voltak a múlt év véginél, miután az első negyedévben 120,6 milliárdot vontak ki korábbi megtakarításaikból, az egy évvel korábbi összeget viszont 170,2 milliárddal meghaladták.(MTI)

Scroll To Top