MNB: átlátható a jegybank védelme

Az uniós gyakorlatnak megfelelő és átlátható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) védelme – közölte az intézmény szerdán az MTI-vel.

Azt írták, hogy Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője látogatást tett az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt.-nél: a jegybank és a tulajdonában lévő társaságok élőerős őrzés-védelmét ellátó cég vezetése személyesen fogadta a politikust, a találkozó időpontját még június végén egyeztették.
Úgy folytatták: a látogatáson Harangozó Tamás megnézte a biztonsági cég székhelyét, és betekinthetett a társaság legfontosabb irataiba.
A képviselő választ kapott a kérdéseire – közölték, hangsúlyozva: a jogszabályoknak megfelelően biztosították neki a közérdekű és közérdekből nyilvános adatok megismerésének lehetőségét.
“Az MNB biztonsági gyakorlata mind a hazai, mind a nemzetközi előírásoknak és gyakorlatoknak megfelel: az állam működése és a lakosság ellátása szempontjából kiemelkedően fontos tevékenysége miatt a jegybankot – a többi uniós központi bankhoz hasonlóan – fegyveres biztonsági őrséggel és megfelelő biztonsági protokollal kell védeni” – írták.
Az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt. látja el a jegybank központi épületének és telephelyeinek, a többi között az MNB felügyeleti tevékenységének helyt adó épület, valamint az MNB logisztikai központ élőerős őrzés-védelmét. Az MNB logisztikai központja végzi a jegybank minden – a lakosság szempontjából kiemelkedően fontos – készpénzzel kapcsolatos feladatát, vagyis a készpénzellátást, a bankjegyek feldolgozását és tárolását – olvasható a közleményben.(MTI)

Scroll To Top