A Korlátlan Kockázat Mérhető

korlatlanAki még sosem kereskedett opciókkal, de meghallja, hogy a fedezetlen opció kiírás korlátlan kockázattal jár, finoman szólva is befeszül. Nézzük meg a korlátlanság realitását.

Köztudottan nagyon szép pénzeket lehet keresni opciós kiírással (iránymentes kereskedésben például), főleg magas volatilitású környezetben. A végrehajtás mégsem olyan egyszerű, hiszen két olyan agyterület vesz benne részt, akiknek az érdekei ellentétesek.

Limbikus rendszer vs. prefrontális kéreg

prefrontális kéreg tulajdonképpen a racionális rész, aki tudja, hogy a legkonzisztensebb profit az opció kiírásában van, így szívesen vállalja az ésszerű kockázatokat. A limbikus rendszer viszont a túlélésért felelős, így folyamatosan aggódva nézi a chartot, szem előtt tartva a korlátlan kockázatot. Mivel a limbikus rendszer célja a túlélés, így nem szívesen vállal kockázatot a trading során. Ebből a kettősségből fakad a legtöbb trading probléma.

Az alábbiakban a limbikus (parázó) rendszert igyekszünk meggyőzni észérvekkel és a valószínűségek vizsgálatával.

A korlátlan kockázat árazása

A brókercégeknél az irányelv az, hogy a 2 szórásnyi (2SD) ár elmozdulásból kiindulva számszerűsítik a pozíciók kockázatát és aszerint számolják a margint is. Azért indulnak ki a 2SD és normál eloszlásból, mert jelenleg ez a legjobb módja annak, hogy számszerűsíteni lehessen a piaci elmozdulást. A 2SD az elmélet szerint a mozgások 95.5%-át fedi le a normál eloszlás esetén (amiről tudjuk, hogy nem teljesen állja meg a helyét…).

Magyarán ha mi is 2SD távolságra számoljuk a kockázatot, akkor az esetek 4.5%-ban érhet meglepetés az elmélet szerint. Szerencsére a volatilitás folyamatos túlárazottsága miatt ennél sokkal kedvezőbb a helyzet. Statisztikákkal alátámasztották, hogy a gyakorlatban ez ténylegesen inkább 1-2%.

Korlátlan kockázat számszerűsítve

Tehát ha elfogadjuk azt, hogy 2SD távolságban maradnak a pozik az esetek 98-99%-ában akkor máris tudjuk a kockázatot mérni, számszerűsíteni, ami innentől nem korlátlan. Tudom, hogy lesznek, akik most rögtön azt gondolják, hogy ok Gery, de mi van azzal az 1%-kal? Na ezek a Fekete Hattyúk, amikre nem lehet felkészülni. Azonban a hatásuk mérsékelhető a helyes pozíció méret megválasztásával és azzal ha igyekszünk egyidejűleg gyengén korreláló termékekben kiírókká válni. Emellett az is megoldás, ha távoli, nagyon olcsó opciókkal fedezzük a kiírt lábakat. Tehát maximálisan kezelhető.

Nézzünk egy 2SD elmozdulást olaj esetében az elkövetkezendő 45 nap esetén:
clx6

A charton azt látjuk, hogy 45 nappal később (vertikális piros vonal) a 2SD elmozdulási tartomány 60.7 és 36.7 között van. A fentiek alapján az esetek nagyobb mint 95.5%-ában az árfolyam ezen két pont között fog mozogni adott időtávon belül. Innentől a kockázat (és a margin) maximálisan számszerűsíthető.

 

Scroll To Top