Devizahitelek – A kormány támogatja a Fidesz-KDNP javaslatát

A kormány támogatja a Fidesz-KDNP frakciószövetség javaslatát, hogy a bankok törekedjenek megoldásra a lakáscélú devizaalapú jelzáloghitelek esetében, erre november elejéig elegendő idő áll rendelkezésre – hangsúlyozta Varga Mihály a szaktárca keddi közleménye szerint.

A kormány a nemzetgazdasági miniszter szerint két elem érvényesítését javasolja: egyrészt történjen meg a devizahitelek kivezetése, másrészt a forintalapú lakáscélú jelzáloghiteles ügyfelek ne járjanak rosszabbul, mintha a hitelt devizában vették volna fel.
A Fidesz-KDNP a múlt hét csütörtökön arra szólította fel a bankokat, hogy novemberig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerződéseket módosítsák az ügyfelek javára.
Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke kedden, a Magyar Nemzeti Bankban tartott bankárreggelit követően újságíróknak azt mondta: bár ismerik az erőviszonyokat, a november 1-jei ultimátumot a mostani formában nem tudják elfogadni, mert a bankok nem tudják a kormány támogatása nélkül a problémát megoldani. Hozzátette: augusztus végén kétféle változatot tettek le a kormány asztalára, amit most is tartanak, dolgoznak ugyanakkor egy harmadik változaton is.
Patai Mihály nyilatkozatával kapcsolatban a miniszter úgy reagált: „Örülök annak, hogy a bankszövetség újabb javaslaton dolgozik, de ezt ne a kormány asztalára, hanem a devizahiteles ügyfelekére tegyék le a bankok”.
A nemzetgazdasági miniszter szerint a bankok már eddig is alkalmaztak olyan megoldásokat, amelyekkel érdemi segítséget tudtak adni az ügyfeleknek. Ilyen eszközök közé sorolta a bankonként eltérő ügyfélsegítő programokat, a nem teljesítő hiteleknél való közös módosítás alkalmazását, vagy az adósok megváltozott teherviselő képességét figyelembe vevő korrekciókat.
A kormány képviseletében a Nemzetgazdasági Minisztérium továbbra is kész a szakmai szintű konzultációkra a civil- és pénzintézeti érdekképviseletekkel – erősítette meg Varga Mihály.(MTI)

Scroll To Top