A kínai gazdaság előtt álló kihívásokra figyelmeztetnek a szakemberek - Gazdasagportal.hu

A kínai gazdaság előtt álló kihívásokra figyelmeztetnek a szakemberek

Gyenge növekedési bázis, magas infláció és a kiszámíthatatlanság jelenthetik a legnagyobb kihívásokat a kínai gazdaságban 2013-ban – véli a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) elnöke.

Csang Ping a hétvégén úgy fogalmazott: a gazdasági fejlődés gyenge lábakon áll, konszolidáció kell ahhoz, hogy Peking el tudja érni a kitűzött célokat az idén. Az infláció továbbra is jelentős veszélyforrás, a tavalyi 2,6 százalékos éves indexhez képest az elemzők 3,5-5 százalékra várják a mutatót. Mindezek mellett a világgazdaság kiszámíthatatlansága is kihívás.
Az elmúlt év helytelen prognózisai mind azt mutatták, túlságosan optimistán ítéltük meg a globális helyzetet – mondta Csang, hozzátéve: az idén igyekeznek jobban felmérni az adottságokat. Úgy vélte, az elmúlt hónapok ösztönzőcsomagjai szintén a globális és így a kínai inflációs félelmeket erősítik.
Ugyancsak az ország előtt álló kihívásokra hívta fel a figyelmet hétvégén a devizapiaci felügyeletért felelős szerv, a SAFE közleményében, amely szerint a világgazdasági bizonytalanságok idején Kínának a spekulatív tőkemozgások ingadozására kell felkészülnie. Egyes országok laza monetáris politikájának nyomán akár nagy mennyiségű forró tőke is érkezhet az országba, de ugyanígy jelentősebb tőkekivonás is elképzelhető. Mindkét irányú extrém mozgást igyekezni kell aktívan elkerülni – írja a SAFE.
A hétvégén tette közzé a 2013-ra vonatkozó kilátásait a Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS). Eszerint a világ második legnagyobb gazdaságában a tavalyihoz képest enyhe erősödés várható az idén, a szervezet 8,4 százalékra teszi a várható GDP-növekedést. A gazdaság talpraállását elsősorban a továbbra is szigorú ingatlanpiaci szabályozások és a gazdasági szerkezetátalakítást segítő törekvések befolyásolják majd leginkább – áll a CASS jelentésében. (MTI)

Scroll To Top