A gazdaság talpra állítását ígérte kormányprogramjában a japán miniszterelnök. - Gazdasagportal.hu

A gazdaság talpra állítását ígérte kormányprogramjában a japán miniszterelnök.

A Japánt fenyegető gazdasági válság leküzdését és az ország területi védelmének erősítését ígérte a parlament idei első ülésnapján bemutatott kormányprogramjában Abe Sindzó miniszterelnök hétfőn.

A gazdaság fellendítése érdekében a kormányfő “agresszív monetáris politikát”, rugalmas költségvetési politikát és befektetés-ösztönző növekedési programot ígért. Azt is hangsúlyozta: fontos, hogy a jegybank mindent megtegyen a múlt héten – a kormány politikai nyomására – bejelentett 2 százalékos inflációs cél elérése érdekében.
“Japán nem tudja legyőzni a deflációt és az erős jent a múltban bevetett lépésekkel. Ezért az eddigieknél bátrabb gazdaságpolitikai csomagot mutatok be” – mondta Abe, a legfontosabb politika kérdésnek nevezve a gazdaság talpra állítását.
A szigetország tavaly ősszel 2008 óta harmadszor süllyedt recesszióba, miközben államadóssága meghaladja GDP-je 230 százalékát. Abe december végén felállt kabinetje egy 20,2 ezer milliárd jenes élénkítőcsomagot fogadott el a növekedés beindítására, míg a jegybank “nyílt végű” eszközvásárlást jelentett be a gazdaság stimulálására és az infláció beindítására.
A kabinet hétfőn közzétett előrejelzésében 2,5 százalékos GDP-növekedést és négy év után először 0,5 százalékos inflációt valószínűsített a 2013-as költségvetési évre, amely Japánban az idén áprilistól jövő március végéig tart.
A kormányfő utalt arra is, hogy elkerülhetetlen az adósságteher csökkentése, középtávra fiskális reformot helyezett kilátásba. Ugyanakkor a költekezés a 2013-as költségvetési évben folytatódni fog, miután a kabinet kedden 92,6 ezer milliárd jenes büdzsétervezetet készül elfogadni, amelynek 40 százalékát kötvénykibocsátásból tervezik fedezni, míg az összeg közel egynegyedét az adósságszolgálat fogja felemészteni.
Abe beszédében megemlékezett az algériai túszdráma során megölt tíz japán állampolgárról is, és a japán emberek és az állam területének védelme érdekében a szigetország védelmi képességeinek javítását ígérte.
A kormányfő szerint Japán biztonsági helyzete “egyre súlyosabb”, amely kijelentéssel vélhetően a Tokióval szigetvitában álló Kína növekvő katonai erejére, valamint Észak-Korea atomprogramjára utalt.
Abe megerősítette azon korábbi kijelentéseit, miszerint az amerikai-japán szövetséget tartja külpolitikája legfontosabb pillérének, továbbá “értékalapú” diplomáciát kíván folytatni Kelet-Ázsiában, együttműködve a térség demokratikus államaival. (MTI)

Scroll To Top