Times: az izraeli hírszerzés szerint is robbanás történt egy iráni atomlétesítményben.

Valószínűleg robbanás rongálta meg az iráni Fordo urániumdúsításra használt nukleáris fejlesztési létesítményét – mondták izraeli hírszerzési illetékesek a The Timesnak.

A vezető brit konzervatív napilap hétfői beszámolója szerint az újságnak nyilatkozó izraeli források úgy tudják, hogy a robbanás a múlt héten történt. Az izraeli kormány még vizsgálja azokat az értesüléseket, amelyek szerint a detonáció jelentős szerkezeti károkat okozott a létesítményben, és 200 munkás az üzemben rekedt – írta a hétfői The Times.
A lap által idézett izraeli illetékesek szerint az iráni hatóságok nem ürítették ki a létesítmény környékét. Azt egyelőre nem tudni, hogy azért, mert nem került ki az üzemből káros anyag, vagy azért, mert Teherán igyekszik elkerülni a pánikot a helyi lakosság körében.
A fordói nukleáris létesítmény 2700 dúsító centrifugájának zöme mélyen a föld alá rejtve működik.
A The Timesnak nyilatkozó egyik izraeli forrás közölte: az izraeli hírszerzés még csak most próbálja kideríteni, hogy pontosan mi történt, és mennyire jelentős a fejlemény. Az idézett illetékes nem tudta megmondani, hogy szabotázsról vagy balesetről van-e szó, azokat a jelentéseket pedig nem kommentálta, amelyek szerint izraeli repülőgépeket láttak a helyszín közelében a robbanás idején – írta a brit lap.
A robbanásról a WND amerikai hírportál írt először, majd a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap is beszámolt az értesülésről. A német újság által idézett egyik szakértő azt mondta, hogy csakugyan történt robbanás, és az 190 embert – a WND 240-ről tudott – elzárt a külvilágtól. (MTI)

 

2013.01.27. 19:25   Barak szerint a Pentagon tervei szükségtelenné tehetik az egyoldalú izraeli csapást Irán ellen

2013.01.27. 16:21   Súlyos robbanás történt egy iráni atomlétesítményben

Scroll To Top