Ciprusi mentőcsomag – Barroso: az Európai Bizottság nyílt kapcsolatokra törekszik Moszkvával

Az Európai Bizottság kész nyitott kapcsolatokat építeni partnereivel a ciprusi helyzettel kapcsolatban – mondta José Manuel Barroso az Oroszország és az Európai Unió együttműködéséről szóló moszkvai tanácskozáson csütörtökön.

Az Európai Bizottság elnöke annak kapcsán tette ezt a kijelentést, hogy az orosz vezetés nehezményezte, hogy Brüsszel nem értesítette Moszkvát a múlt szombati döntésről, amely – mint Barroso hangsúlyozta – kompromisszum eredménye volt.
Moszkva élesen bírálta az euróövezeti pénzügyminiszterek által elfogadott tervet, amelynek keretében Ciprus 10 milliárd eurónyi hitelt kapott volna, ha az ország ehhez még 5,8 milliárd eurónyi saját forrást von be, elsősorban a bankbetétek egyszeri megadóztatásával.
A Moody’s hitelminősítő számításai szerint 2012 végén orosz bankok mintegy 12 milliárd dollárnyi, orosz vállalatok pedig 19 milliárd dollárnyi betétállománnyal rendelkeztek ciprusi pénzintézetekben.
A ciprusi törvényhozás kedd este elutasította az euróövezeti pénzügyminiszterek által szombat hajnalban elfogadott tervet. A nicosiai parlament az Európai Bizottság moszkvai tárgyalásai idején újabb, úgynevezett B tervet vitat meg.
Dmitrij Medvegyev miniszterelnök az Oroszország-Európai Unió: partneri lehetőségek című tanácskozáson kifogásolta, hogy Brüsszel és Moszkva között nem működik az úgynevezett korai figyelmeztető rendszer. Utalt rá, hogy az európai gazdaság helyzetét igen nagy figyelemmel kísérik Moszkvában, tekintettel arra, hogy Oroszország valutatartalékainak komoly részét euróban tartja (41-42 százalék).
Az orosz kormányfő emellett teljesen abszurdnak nevezte az európai uniós pénzügyminisztereknek a ciprusi válság megoldására tett javaslattervét, minthogy a nemzetközi pénzügyi rendszerre a legnagyobb veszélyt a bizalom hiánya jelentheti.
A fórumon részt vevő Francois Fillon, Franciaország 2007-2012 közötti miniszterelnöke is bírálta a ciprusi válság megoldására tett javaslatot. A politikus az MTI-nek is kifejtette, hogy az Európai Unió döntését nagyon rossznak tartja, és emlékeztetett arra, hogy mind a G20-as csoport, mind az Európai Unió tanácskozásain hangsúlyozták, hogy a bankbetéteknek érintetleneknek kell maradniuk.
Javier Solana, a konferencia másik fő vendége az MTI-nek úgy vélte, nem kell dramatizálni azt, hogy Moszkva ingerülten reagált a ciprusi válság rendezésére tett brüsszeli javaslatokra és nincs közöttük szó konfliktusról. Most megfontolt lépésekre van szükség – mondta a NATO volt főtitkára.
Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár az MTI-nek kifejtette: a ciprusi válság próba lehet egymás jobb megértésében Moszkva és Brüsszel között, lehetőséget nyújthat a közös megoldásra.
José Manuel Barroso szerint a ciprusi válság a rendkívüli módon felduzzasztott, mértékében az ország GDP-jének nyolcszorosát kitevő pénzügyi rendszer következménye. Kijelentette, hogy bár Brüsszelnek és Nicosiának nem sikerült egyezségre jutnia a segítségről, az Európai Bizottság készen áll arra, hogy kiutat találjanak a kialakult helyzetből.
Az Európai Bizottság elnöke az eddigi legnagyobb küldöttséggel, 16 európai biztos kíséretében érkezett az orosz fővárosba, ahol a Dmitrij Medvegyev vezette orosz kormánnyal egyebek között az orosz-EU energetikai együttműködésről, valamint a ciprusi pénzügyi válságról folytatnak tárgyalásokat. Az Európai Bizottság elnökét fogadja Vlagyimir Putyin államfő is.(MTI)

Scroll To Top