Washington kész együttműködni Kijevvel, hogy megakadályozzák az orosz beavatkozást az ukrán elnökválasztásba

Az Egyesült Államok kész együttműködni Ukrajnával annak érdekében, hogy megakadályozzák Oroszország beavatkozását a közelgő ukrajnai elnökválasztásokba – jelentette ki újságírók előtt John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken Kijevben, Petro Porosenko ukrán elnökkel folytatott megbeszélése után.

Ukrajnában március végén tartják az elnökválasztás első fordulóját. Bolton megerősítette, hogy Porosenkóval folytatott megbeszélésén és “a két ország biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó képviselőinek különböző találkozóin” megvitatták az ukrajnai választásokba való lehetséges orosz beavatkozás kérdését.
Bolton – mint fogalmazott – óva intette az oroszokat, hogy úgy az Egyesült Államokban, mint Ukrajnában vagy bármely más országban beavatkozzanak a választások folyamatába. A tanácsadó szerint Ukrajna és az Egyesült Államok a választásokba való esteleges külső beavatkozás megakadályozása érdekében együttműködhet a szokásos csatornákon a belügyi szerveken keresztül.
“Ez olyan fenyegetés, amely ismert egy sor nyugati országban. Pontosan elmagyaráztuk, mi az álláspontunk. Éppen ebből kiindulva készek vagyunk együttműködni Ukrajna kormányával, hogy megakadályozzunk egy efféle beavatkozást itt, Ukrajnában – húzta alá az amerikai tanácsadó.
Bolton előző nap Genfben Nyikolaj Patrusevvel, az orosz biztonsági tanács titkárával találkozott, akit figyelmeztetett: Washington nem tűri el, hogy Oroszország beavatkozzon a novemberi képviselőházi és szenátusi választásokba.

Porosenko augusztus elején arra utasította az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsot (RNBO), hogy külön ülésen tekintse át, miként semlegesíthető Oroszország beavatkozása a jövő évi ukrajnai választásokba.
Olekszandr Turcsinov, a közvetlenül az államfő alá rendelt,
befolyásos védelmi tanács vezetője nemrég szintén azon véleményének adott hangot, hogy Oroszország minden bizonnyal megpróbál majd beavatkozni az ukrajnai választási folyamatokba. Hozzátette még azt is: ha viszont nem sikerül befolyásolnia a választások eredményét, nem zárható ki az sem, hogy újabb agresszív katonai lépéseket tesz Ukrajnával szemben.(MTI)

Scroll To Top