Visszaesett februárban az euróövezeti BMI

A januári, közel egyéves csúcsot jelentő érték után visszaesett februárban az euróövezeti összetett beszerzési  menedzser index (BMI).

A Markit piackutató intézet csütörtöki – előzetes – közlése szerint az euróövezeti BMI 47,3 pontra csökkent februárban a januári 48,6 pontról. A szolgáltatási ágazat mutatója szintén 48,6 pontról 47,3  pontra süllyedt. A feldolgozóipari index a januári 47,9 pontról  47,8 pontra esett.
Az index 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig  zsugorodását jelzi.
Elemzők valamennyi mutató esetében emelkedést vártak.
„Csalódás, hogy februárban nőtt a visszaesés üteme, és arra utal, hogy az euróövezeti gazdaság teljesítménye az egymást követő negyedik negyedévben is visszaeshet január-februárban” – értékelt Chris Williamson, a Markit vezető  elemzője. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a romló BMI-értékek ellenére az első negyedévi visszaesés 0,2-0,3 százalékos lehet, kisebb az október-decemberi 0,6 százalékos zsugorodásnál.
A szakember szerint a térségi részletes adatok azt mutatják, hogy egyre nagyobb eltérés van az egyes tagállamok között, így különösen a német és francia gazdaságok kilátásai között. Ez azt jelenti, hogy a német gazdaság bővülhet az első negyedévben, míg Franciaország a visszaesés által egyre közelebb kerül az euróövezeti perifériához – tette hozzá. (MTI)

Scroll To Top