Csökkeni fog Dél-Korea növekedési potenciálja kutatóintézetek szerint

A dél-koreai gazdaság növekedési potenciáljának számottevő csökkenésére, s így az ország fejlődésének lassulására számítanak helyi kutatóintézetek csütörtökön közzétett előrejelzéseikben.

A Korea Economic Research Institute független kutató szerint 2011-2012-ben 3,45 százalékon állt az ország gazdaságának növekedési potenciálja, de az a 2013 és 2017 közötti időszakban 3,01, a 2020-as évekre 2,06, a 2030-as évekre pedig 1,77 százalékra eshet.
A növekedési potenciál azt az elméleti értéket jelöli, amilyen ütemben a gazdasági kibocsájtás a rendelkezésre álló erőforrások teljes és hatékony kihasználása mellett képes fenntarthatóan növekedni, anélkül, hogy ez inflációt és egyéb piaci torzulásokat gerjesztene.
Hyundai kutatóintézete által jelenleg 3,7 százalékosra becsült ráta – amely az előző évtizedben 4,2, az 1990-es években pedig 6,5 százalék volt – 2032-re akár 1 százalék alá mérséklődhet. A Samsung gazdaságkutató részlege is romló tendenciákról számolt be – jelentette a Yonhap hírügynökség.
A szöuli jegybank 3,8 százalékra taksálja az ország növekedési potenciálját, ugyanakkor Dél-Korea a tavalyi évben csupán 2 százalékos GDP-növekedést regisztrált, amely az elmúlt három év legalacsonyabb értéke volt, a kormány pedig a közelmúltban 4-ről 3 százalékra mérsékelte az idei évre vonatkozó előrejelzését.
A kutatási eredmények fényében az intézetek hosszú távú, elsősorban a munkaerő-piaci helyzetre összpontosító növekedési stratégia kidolgozását sürgették.
„Mivel a munkaerő és a humántőke számottevő tényezők a ráta javítását illetően, fontos olyan gazdaságpolitikát folytatni, amely a munkaerő-piaci részvétel bővítését célozza meg” – mondta a Yonhapnak Li Gun Te, az LG kutatóintézetének munkatársa. (MTI)

Scroll To Top