Visszaesett a német GDP

Az elemzői várakozásoknál valamivel gyorsabb ütemben csökkent tavaly a negyedik negyedévben a német GDP. A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki tájékoztatása szerint a német bruttó hazai termék az októbertől decemberig tartó időszakban 0,6 százalékkal esett vissza az előző negyedévhez képest, szezonális- és naptárhatástól tisztított adatok szerint.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki tájékoztatása szerint a német bruttó hazai termék az októbertől decemberig tartó időszakban 0,6 százalékkal esett vissza az előző negyedévhez képest, szezonális- és naptárhatástól tisztított adatok szerint.
Az előző év azonos időszakához képest ugyanakkor még éppen, hogy pozitív volt a német kibocsátás: a GDP naptárhatástól tisztított adatok szerint 0,4 százalékkal volt magasabb a negyedik negyedévben mint 2011 utolsó három hónapjában.
Elemzők 0,5 százalékos negyedéves visszaesést és 0,5 százalékos éves bővülést vártak.
A Destatis csütörtökön közölte: negyedéves szinten kissé bővült a háztartások és a kormányzat fogyasztása, míg az építőipari beruházások enyhén, a feldolgozóipari beruházások pedig markánsan visszaestek. A hivatal szerint a GDP visszaesését elsősorban a gyenge kivitel okozta.
A negyedik negyedévi statisztikák romló tendenciát mutatnak a német gazdaság kibocsátás illetően. A negyedéves adatokat tekintve az egymást követő harmadik, míg az éves kiigazított adatok alapján zsinórban több mint nyolc negyedév óta csökken a német kibocsátás. A harmadik negyedévben még rendre 0,2 százalékos, illetve 0,9 százalékos negyedéves, illetve éves kiigazított bővülés volt.
A Destatis azonban csütörtökön megerősítette az előző év egészére vonatkozó 0,7 százalékos növekedési statisztikát.
Magyar elemzők azért kísérik figyelemmel a legnagyobb euróövezeti gazdaság teljesítményét, mert Németország a magyar kivitel egyik legnagyobb felvevőpiaca. A második félévben a kivitel volt az egyetlen pozitív komponens a magyar GDP volumenváltozásában.
A Destatis február 22-én közli a negyedik negyedévi német GDP-re vonatokozó részletes adatokat.
A francia statisztikai hivatal, az INSEE csütörtökön közzétett adatai szerint a francia gazdaság a negyedik negyedévben – a megelőző negyedévhez és az előző év azonos időszakához képest is – 0,3 százalékkal esett vissza. Elemzők 0,5 százalékos negyedéves és 0,2 százalékos éves visszaesést vártak.
Franciaországban a beruházások 1 százalékkal, a kivitel 0,6 százalékkal csökkentek október-decemberben az előző három hónaphoz képest. (MTI)

Scroll To Top