Péntekig választhatják a magánszemélyek a NAV közreműködésével készített adóbevallást

A magánszemélyek legkésőbb péntekig választhatják a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallást, a határidő jogvesztő, vagyis később nem igényelhető a NAV segítsége – hívta fel a figyelmet az adóhivatal csütörtökön.

Aki élni kíván a lehetőséggel, annak 2013. február 15-ig a 1253NY jelű adatlapot kitöltve kell postára adnia, vagy átadnia személyesen a NAV valamely ügyfélszolgálatán, illetve aki ügyfélkapuval rendelkezik, az elektronikusan is elküldheti.
A 1253NY nyomtatványt 700 ezer magánszemély kapta meg az adóhivatal által postázott bevallási csomagjában, illetve a nyilatkozat letölthető a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu), vagy beszerezhető az ügyfélszolgálatokon is.
A közlemény szerint az egyszerűsített bevallás választásánál az adókedvezmény érvényesítése nem kizáró ok. Sőt ha valaki már most tudja, hogy mely civil szervezetnek és egyháznak kívánja felajánlani adójának 1+1 százalékát, azt is megteheti ilyen módon.
A NAV felhívja a figyelmet, hogy a pénteki határidő jogvesztő, vagyis aki február 15-ig nem adja postára, vagy juttatja el más módon nyilatkozatát, az elkésett, és a késedelem igazolási kérelemmel sem menthető ki. Akik nem választották az egyszerűsített bevallást (vagy elkéstek), azoknak önadózással kell majd számot adniuk 2012-ben szerzett jövedelmükről. (MTI)

Scroll To Top