Világpiaci események tornásszák fel az építőanyagárakat

Világszinten nehézségek jelentkeztek az építési vegyi anyagok gyártásához szükséges alapanyagok előállításában. A gyártási problémák nemcsak áremelkedést, hanem ellátási nehézségeket is okoznak. A Mapei Kft. információi szerint a probléma várhatóan 2021. utolsó negyedévéig kitart, ezért érdemes az építőknek tájékozódni.

Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője szerint a drágulás, a gyenge 2020-as gazdasági év mellett, számos további tényező együtt állásának az eredménye. Az egyik fontos tényező az ellátásban jelentkező nehézségek, mint a világpiacot ellátó, vezető vegyipari alapanyaggyártók egyes üzemeinek átmeneti leállása, az olajár emelkedése, valamint a konténerhiány miatti szállítási nehézségektől emelkedő logisztikai költségek.

A másik fontos tényező az ázsiai piacok fellendülése, valamint a raktárkészletek újjáépítésének és a gazdasági növekedést váró kilátások kereslet élénkítő hatása. Ugyancsak kedvezőtlen hatással voltak az év eleji rendkívül súlyos időjárási viszonyok az USA déli részén, Texasban, ahol a petrolkémiai ipar koncentrálódik és amely fontos nyersanyagforrást jelent.

A fenti problémák nemcsak az alapanyagárak növekedését eredményezik, hanem az alapanyag ellátásban is fennakadásokat okoznak. Az előjelzések szerint ezek a hatások a második és harmadik negyedévben is jelen lesznek, csak az év utolsó három hónapjában várható a piac rendeződése.

„Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a piac a lehető legkevesebbet érezze a változásokból, de sajnos a világpiaci nehézségek hatással vannak az általunk gyártott késztermékekre is, azok árára és gyártására egyaránt. Természetesen minden változást transzparensen kezelünk és tájékoztatjuk partnereinket és a piacot. Jelenleg a leginkább érintett termékcsoportok az epoxy gyanta bevonatok, ipari padlók, epoxy fugázók, ragasztók, vízszigetelések, bitumenes és szintetikus vízszigetelő lemezek” – mondta Markovich Béla.

A szakember felhívja a figyelmet, hogy mivel a probléma általánosan érinti az egész építőipart, fontos, hogy az építtetők és a kivitelezők is tájékozódjanak a változásokról a partner gyártóknál és a kereskedőknél.

Scroll To Top