Veszélyekre figyelmeztet, további pénzügyi liberalizációt ígér a kínai központi bank

A nem teljesítő hitelállomány és az árnyékbankrendszer növekedése továbbra is veszélyeket rejt számos gazdasági ágazatra nézve – írja a kínai központi bank (PBoC) 2013-as pénzügyi stabilitásról szóló jelentésében, melyben a szervezet további reformokat ígér.

A tavalyi év során nyolc éve először nőtt hivatalosan is a rossz hitelek állománya Kínában, mely 23,4 milliárd jüan (866 milliárd forint) bővüléssel 1,07 ezer milliárd jüant (40 ezer milliárd forint) tett ki 2012 végén – olvasható a dokumentumban. A PBoC szerint ezzel a nem teljesítő kölcsönök aránya jelenleg 1,56 százalék a teljes állományon belül.
A részletes adatokból az is kiderül, hogy a lejárt hitelek legnagyobb mértékben a kereskedelmi banki szektoron belül nőttek, átlagosan 46 százalékkal, az 528 milliárd jüant (20 ezer milliárd forint) is meghaladva az év végével. Földrajzi bontásban a Jangce-folyó deltájának iparközpontjában emelkedett leginkább a rossz hitelek állománya, az itt székelő, jellemzően túlkapacitással, valamint bel- és külgazdasági kihívásokkal küszködő ágazatok – napelem-, vas- és acélgyártás – vállalatait sújtó nehézségek miatt. A központi bank szerint a nagyarányú növekedés a következő években is várható trend marad, mely új kezelési módokat és a korábbinál szigorúbb felügyeleti rendszer kiépítését teszi szükségessé – fogalmaz a jelentés.
A PBoC külön kitér a kínai árnyékbankrendszer jelentette veszélyekre, melyet a nemzetközi szakértők és hitelelemzők is a sorra a legnagyobb rendszerkockázatok között említenek. A hivatalos pénzügyi rendszeren kívüli kölcsönök nagyságát a központi bank nem becsülte meg, annak növekedését ugyanakkor elismerte, s az abban részt vevő szereplők fokozott ellenőrzését és jelentési kötelezettségét sürgette. Ezzel kapcsolatban a jegybank a helyi kormányzatok hitelállománya jelentette, évek óta fennálló kockázatokra is felhívta a figyelmet. A szervezet úgy fogalmazott: el kell kerülni azt, hogy a tartományok az árnyékbankrendszer szereplőitől kölcsönözzenek.
A PBoC a kínai pénzügyi rendszer további liberalizációját is megígérte jelentésében. Ez mindenek előtt a kamatlábak szabaddá tételét és a bankok közti verseny növelését jelenti, melynek előfeltételeként a bank egy betétbiztosítási rendszer felállítását is kilátásba helyezte idén.
A korábbi irányokat megerősítve a jegybank éves pénzügyi jelentésében óvatos monetáris- és proaktív pénzügypolitikát ígért. A világgazdasági fejleményekre utalva pedig egyes fejlett országok túlságosan is laza monetáris politikája rejtette kockázatokra hívta fel a figyelmet, melyek az egész világgazdasági helyzetre hatással lehetnek. (MTI)

Scroll To Top