Szíria – Westerwelle: Oroszország nem szállít fegyvereket az Aszad-rezsimnek

Oroszország jelenleg nem tervezi, hogy fegyvereket ad el a szíriai kormánynak – mondta a német külügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban.

Guido Westerwelle a Welt am Sonntag című német lapnak adott interjúban elmondta: beszélt Szergej Lavrov ororsz külügyminiszterrel a Szíriába irányuló orosz fegyverexportról szóló hírekről, és hangsúlyozta, hogy Németország megítélése szerint a kívánt hatással ellentétes következményekhez vezetne, ha Moszkva fegyverekkel támogatná Damaszkuszt. A beszélgetés alapján úgy tűnik, hogy az Sz-300-as légvédelmi rendszerek exportja „jelenleg nincs napirenden” – mondta a német külügyminiszter.
Guido Westerwelle az interjúban óvott a szíriai ellenzék felfegyverzésétől is, amit mindenekelőtt a francia és a brit vezetés szorgalmaz. Az Aszad-rezsim megdöntéséért terroristák is harcolnak, akik Damaszkusz bevétele után Jeruzsálem ellen fordulnának. Ebben a helyzetben „teljes erővel támadnak fel bennem a védelmi ösztönök izraeli barátaink és partnereink iránt”, hiszen nem akármilyen fegyverekről van szó, hanem modern légvédelmi rendszerekről – mondta Guido Westerwelle. „Súlyosan fenyegetné Izraelt és a polgári légiközlekedést, ha akárcsak egy ilyen fegyver rossz kezekbe kerülne” – tette hozzá.
Korábbi beszámolók szerint Ororszország 2010-ben kötött szerződést Szíriával négy Sz-300-as légvédelmi rendszer értékesítéséről. Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden azt mondta, hogy a fegyverrendszereket még nem szállították le. Putyin az Európai Unió vezetőivel Jekatyerinburgban tartott csúcstalálkozó után tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a szíriai fegyverszállítások összhangban vannak a nemzetközi joggal, de Moszkva nem akarja felborítani a katonai egyensúlyt a közel-keleti térségben.
Az ENSZ szerint a harmadik éve tartó szíriai polgárháborúban eddig nagyjából 70 ezren haltak meg, és több mint egymillióan elmenekültek az országból, a belföldi menekültek száma pedig több millió lehet. (MTI)

Scroll To Top