Vedomosztyi: Putyin elégedetlen a kormánnyal, de még kivár

Az orosz államfő elégedetlen a kormánnyal, de még kivár – vonta le a következtetést a Vedomosztyi című orosz napilap Vlagyimir Putyin csütörtöki élő televíziós műsorából.

A lakossággal folytatott párbeszédet jelképező, közel ötórás program egyik központi témája a kormány munkájának hatékonysága volt.
A befolyásos üzleti-politikai lap úgy tudja, hogy a Dmitrij Medvegyev vezette kabinet ülésének a televíziós műsorral egy időben kellett volna kezdődnie, ugyanakkor a mindig pontos kormányfő csak azután lépett be az ülésterembe, hogy Vlagyimir Putyin élő adásban bejelentette, hogy a kormánynak még időt kell adni annak ellenére, hogy felgyülemlettek a kifogások vele szemben. Ezután azonban az államfő Medvegyev legfőbb ellenfele, Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszter érdemeit kezdte méltatni.
A Vedomosztyi elemzése szerint Vlagyimir Putyin az utóbbi időszakban hozott minden sikertelen döntésért a kormányra hárította a felelősséget. Emellett utalt arra, hogy Dmitrij Medvegyev államfői időszaka (2008-2012) alatt tovább növekedett a korrupció Oroszországban, viszont miután ő visszatért a Kremlbe, megkezdődött a rendcsinálás a védelmi minisztériumban.
Az orosz kormány élén az előző négy évben Vlagyimir Putyin állt.
Az is feltűnt az orosz lapnak, hogy a Szkolkovo Innovációs Alapítványt érintő korrupciós botránnyal kapcsolatos valamennyi kérdésre válaszolva az elnök arra emlékeztetett, hogy Dmitrij Medvegyev projektjéről van szó.
A múlt csütörtökön házkutatást tartottak az orosz kormányfő által támogatott és Viktor Vekszelberg milliárdos üzletember vezette innovációs alapítvány moszkvai székházában, mivel a hatóságok szerint az alapítvány nem célirányosan használt fel költségvetési forrásokat.
A Vedomosztyi arra is felhívta a figyelmet, hogy az orosz államfő hosszas beszélgetést folytatott Dmitrij Medvegyev ellenlábasával, Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszterrel. Dicsérte őt, és közölte, hogy visszahívta a hatalomba, de Kudrin ezt nem fogadta el. A szakember pedig kifejtette, hogy nem áll készen olyan kormányban dolgozni, amelynek nincs konkrét fejlesztési programja és amely „félintézkedéseket hoz”.
Alekszej Makarkin orosz politológus szerint Putyin még az idén leválthatja a népszerűtlen minisztereket, így a felsőoktatási reform miatt bírált Dmitrij Livanov oktatási tárcavezetőt. A kormány azonban még nem végezte el az összes népszerűtlen feladatot és a makrogazdasági helyzet sem olyan, hogy a közeljövőben a kabinet menesztésére kellene számítani.
Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök viszont úgy gondolja, hogy a kormány napjai meg vannak számlálva. Szerinte Alekszej Kudrin májusban az elnöki hivatal vezetőjének első helyettese, szeptemberben pedig már kormányfő lesz.  (MTI)

http://www.vedomosti.ru/newspaper/article/442201/pervyj_god_komom

Scroll To Top