Csökkent a Michigan Egyetem fogyasztói bizalmi indexe

A Michigan Egyetem és a Reuters hírügynökség áprilisi fogyasztói bizalmi indexe nagyobb lett, mint az előzetes adat, de értéke elmaradt az előző havitól.

Áprilisban a fogyasztói bizalmi index 76,4 pont lett az előzetes 72,3 ponttal, illetve az előre jelzett 73,2 ponttal szemben. Márciusban 78,6 ponton állt az index.
Az aktuális üzleti kondíciók megítélését tükröző index áprilisban 89,9 pont lett. A márciusi felmérésben az index 90,7 pontra emelkedett az előző havi 89,0 pontról.
A hangulatindexet a Michigan Egyetem állítja össze amerikai fogyasztók körében havi rendszerességgel végzett telefonos interjúk eredményének elemzése alapján. Az index kalkulálásában a Reuters 2007 januárja óta működik közre.
Az indexet makrogazdasági elemzők a Conference Board fogyasztói hangulatindexe legerősebb konkurensének tekintik a GDP egyik legfontosabb alkotóeleme, a fogyasztás alakulásának felméréséhez.
A Conference Board független gazdaságkutató intézet 5 ezer amerikai háztartás körében végez havi rendszerességgel felmérést a fogyasztási szokásokról. Az index kalkulálása 1967-ben indult, és az 1985-ös átlag kapta a 100-as értéket. (MTI)

Scroll To Top