Változatlanul hagyta alapkamatát és a mennyiségi enyhítés keretét a Bank of England

A több mint négy éve érvényes 0,5 százalékos történelmi mélyponton hagyta alapkamatát csütörtöki ülésén a Bank of England (BoE) monetáris tanácsa.

A brit jegybank pénzügy-politikai testülete nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddigi 375 milliárd fontos (130 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem.
Mindkét döntés megfelelt az előzetes várakozások zömének. Egyes elemzői vélemények szerint azonban a bank of England a mennyiségi enyhítés keretét előbb-utóbb nagy valószínűséggel kibővíti, annál is inkább, mivel a brit kormány nemrégiben bejelentette, hogy a jegybank feladatává teszi az inflációkövetés mellett a gazdasági növekedés támogatását is, tekintettel a brit gazdaság siralmas teljesítményére.
A brit statisztikai hivatal minap ismertetett előzetes becslése szerint a brit gazdaság elkerülte a hármas mélypontú recessziót, miután teljesítménye 0,3 százalékkal nőtt az idei első negyedévben az előző három hónaphoz képest. A tavalyi utolsó negyedévben azonban a brit hazai össztermék (GDP) éppen 0,3 százalékkal csökkent, tehát az idei első negyedévre becsült visszalendülés is csupán azt jelenti, hogy az elmúlt fél évben a brit gazdaság stagnált.
Nagy-Britannia – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság – 2008 óta eddig két recessziót élt át, és az idei első negyedévi GDP-becslés ismertetése előtt a piac és az elemzői kör nem zárta ki a hármas mélypontú recesszió kialakulását.
Az általánosan elfogadott közgazdasági meghatározás szerint egy gazdaság akkor van recesszióban, ha teljesítménye két vagy több egymást követő negyedévben visszaesik.
Az első, 2008-2009-es recesszió az addigi leghosszabb volt a modern brit gazdaságtörténetben. Az akkori visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit GDP-érték.
Nagy-Britannia két év elteltével ismét recesszióba került, mivel 2011 utolsó, valamint 2012 első és második negyedében is csökkent a brit hazai össztermék.
Az utóbbi másfél évben ennek alapján mindössze két olyan negyedév volt – a tavalyi harmadik és az idei első -, amelyben nem esett vissza a brit gazdaság teljesítménye.
A statisztikai hivatal idei első negyedévi GDP-becslése szerint a brit feldolgozószektor teljesítménye még mindig 10 százalékkal, az építőiparé 18,1 százalékkal marad el a pénzügyi válság előtti utolsó évben, 2007-ben elért szinttől.
A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics a Bank of England csütörtöki kamatdöntő ülése után összeállított értékelésében hangsúlyozta: az első negyedévre becsült 0,3 százalékos GDP-növekedés „aligha nevezhető látványosnak” egy olyan gazdaságban, amely hosszú recesszióból és stagnálásból próbál kikeveredni. Ráadásul az áprilisi brit beszerzésimenedzser-index összetevőiből az tűnt ki, hogy folytatódott a feldolgozószektor és az építőipar teljesítményének csökkenése.
A ház londoni szakelemzői ennek alapján azzal számolnak, hogy a brit jegybank a reálgazdaságba juttatott eddigi 375 milliárd fontot további likviditásinjekcióval toldja meg. A Capital Economics közgazdászai szerint ennek a döntésnek a katalizátora az új jegybanki kormányzó érkezése lehet.
A Bank of England élén júliusban lesz a váltás: a kormányzói tisztséget Mark Carney, a kanadai központi bank jelenlegi vezetője veszi át Sir Mervyn Kingtől. A londoni elemzői közösségen belül már Carney korábbi nyilatkozatai alapján felmerültek olyan jóslatok, hogy az új kormányzó nyári beiktatása után a Bank of England monetáris politikájának hangsúlya áttolódhat az inflációkövetésről a gazdasági növekedés ösztönzésére. (MTI)

Scroll To Top