Továbbra is nyereséges a TakarékBank

Megőrizte nyereségtermelő képességét a TakarékBank, ami megalapozza az ez évre tervezett további expanziót, a hitelintézet 195 millió forint adózott nyereséggel zárta a múlt évet – számolt be részvényeseinek szerdai közgyűlésén a TakarékBank Zrt. A pénzintézet a tulajdonosi fórumról csütörtökön tájékoztatta az MTI-t.

A bank közleménye szerint a takarékszövetkezeti integrációba tartozó szövetkezeti hitelintézetek többségi és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 39,28 százalékos tulajdonában lévő hitelintézet mérlegfőösszege 2012-ben 390 milliárd forint volt, betétállománya 341, hitelállománya 132 milliárd forintot tett ki.
Az előző évben, 2011-ben a mérlegfőösszeg 369,5 milliárd forint volt, az adózás utáni nyereség 462 millió forintot ért el.
Az integráció központi bankjának üzemi eredménye 1,85 milliárd forint lett, amelyet a banki különadó és a hitelintézeti járulék mellett rendkívüli tételként az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alapba (OTIVA) való belépéssel együttjáró 290 millió forintos befizetés is terhelt.
A tartós eredményességnek köszönhetően stabil maradt a bank tőkemegfelelése, a saját tőke 15,5 milliárd forintos értéke egymilliárd forinttal meghaladta a 2011. évit, a szabályozás szerinti tőkemegfelelési mutató 11,74 százalék, az előírt minimálisan 8 százalékos mértékkel szemben.
A múlt év végén a bank teljes bruttó hiteleinek 92,6 százaléka a problémamentes kategóriába tartozott. Ezzel az aránnyal a TakarékBank kiemelkedik a banki szektor átlagához képest – jegyzi meg a közlemény.
A tavaly elért 195 millió forintos adózott eredménnyel a TakarékBank azon kevés hitelintézet közé tartozik, amely megőrizte eredménytermelő képességét, az előzetes adatok szerint összességében 161 milliárd forint veszteséget felhalmozó kereskedelmi bankok között.
A takarékszövetkezeti integráció központi bankjaként főként az integráció tagintézményeit és vállalatokat hitelező TakarékBank idei első negyedéve is eredményes volt, nettó profitja meghaladta a tervezettet (a közlemény erre konkrét adatot nem tartalmazott).
„Jelentős eredménynek tartom, hogy a gazdasági recesszió, a nehéz üzleti körülmények és a bankszektor jövedelmezőségét közelről érintő új jogszabályok ellenére pozitív eredménnyel zárhattuk a tavalyi évet, mert ez jó alapot ad ahhoz, hogy éljünk az állami tulajdonos belépésével megnyíló üzleti lehetőségekkel” – idézi a közlemény Csicsáky Pétert, a TakarékBank elnök-vezérigazgatóját.
Csicsáky Péter elmondta: fontos mérföldkőhöz érkezik 2013-ban a takarékszövetkezeti stratégiai együttműködés fejlesztésének programja, amelynek első lépéseiről az idei májusi közgyűléseken döntenek majd az integrációba tartozó hitelintézetek.
A tervezett ütemezés szerint legkésőbb 2014 elejére az új integrációs szerződés aláírását előkészítő munka befejeződik. Az üzleti együttműködés kiteljesítésével párhuzamosan pedig napirenden van az intézményvédelmi rendszer továbbfejlesztése, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által is támogatott erős integráció létrehozása, ebben az OTIVA tagjaként a TakarékBankra szintén hárul feladat – olvasható a közleményben. (MTI)

Scroll To Top