Vállalkozók használják ki a fukusimai munkásokat egy japán lap szerint

Egyes alvállalkozók zsebre teszik a fukusimai sugármentesítésen dolgozó munkások számára a kormány által kiutalt veszélyességi pótlék nagy részét, kihasználva és átverve a 2011-es atomerőmű-baleset utáni helyreállításon munkálkodó embereket – jelentette a Tokió Simbun napilap.

A kormány által koordinált sugármentesítést alvállalkozók végzik Fukusima prefektúrában, akiknek a kabinet dolgozónként napi tízezer jenes veszélyességi pótlékot fizet. A központi költségvetésből fedezett pótlékot – amelyet korábban a környezetvédelmi minisztérium állapított meg – a sugármentesítés költségein felül fizeti a kormányzat az alvállalkozóknak.
Az összeget elvileg közvetlenül a munkavégző személyhez kell eljuttatni, azonban az alvállalkozói rendszerben a lap szerint burjánzik a korrupció és a munkások kihasználása, és sok vállalkozás ráteszi a kezét a pótlék jó részére.
Számos alvállalkozó jelentős összegeket von le a munkások béréből lakhatási és étkeztetési költségek címén, akár a veszélyességi pótlék 90 százalékát is zsebre téve, annak ellenére, hogy a kormány ingyenesen vagy nagyon olcsón biztosít számukra épületeket a dolgozók elszállásolására.
A lap által citált egyik esetben a vállalkozó az állami pótlék mellett napi hatezer jent ígért dolgozóinak, ami alig haladja meg a fukusimai minimálbér értékét. Az összesen 16 ezer jenes összegből pedig további közel 5 ezret levont lakhatási és étkezési költségek címén, így végül mindössze ezer jent tett hozzá az állami támogatáshoz.
Egy másik, szintén 11 ezer jenes napi bért ajánló vállalkozó 3700 jenes lakhatási és ezer jenes étkeztetési költséget vont le munkásai fizetéséből. Azonban a lap nyomozása szerint kiderült, hogy a vállalkozás naponta négyezer jenes költség mellett bérel négy-öt főt befogadó lakásokat a munkások számára, így éjszakánként 15-18 ezer jenes profitot könyvelt el a szállásoltatáson egy lakásra vetítve. Emellett az étkezési pénz nagy részét is zsebre tette, miután állítólag napi 300 jenért rendelt ételt dolgozóinak.
A lap szerint az is gondot okoz, hogy sok dolgozónak nincsen írásos szerződése, csupán szóbeli megegyezés alapján végzik munkájukat, ezért azzal sincsenek tisztában, hogy pontosan mit tartalmaz bérük. Számos sugármentesítő abban a hitben jelentkezett a munkára, hogy az alvállalkozók által ajánlott összeg a veszélyességi pótlékon felül értendő, s csak később derült ki számukra, hogy abban már az állami támogatás is benne van.
Fukusima prefektúra munkaügyi hivatala közölte a Tokió Simbunnal, hogy vizsgálódnak a kérdésben, és az dolgozók körülményeinek javítására utasították az alvállalkozókat. (MTI)

Scroll To Top