Szigetvita – Japán tiltakozik Kína újabb határsértése miatt, sajnálatosnak tartja Peking reakcióját

Tokió diplomáciai tiltakozását fejezte ki Pekinggel szemben, mivel hétfőn három kínai hajó hatolt be az ország parti vizeire egy vitatott kelet-kínai-tengeri szigetcsoportnál, miközben a japán kormányszóvivő „rendkívül sajnálatosnak” nevezte Kína reakcióját Hillary Clinton amerikai külügyminiszter egy korábbi nyilatkozatára.

Szuga Josihida szóvivő közölte: Clinton nyilatkozata annak a jele, hogy Washington elkötelezett az amerikai-japán védelmi szövetség mellett. Leszögezte, hogy Tokió „értékeli és üdvözli a nyilatkozatot”.
Clinton még pénteken Kisida Fumio japán külügyminiszterrel közös washingtoni sajtótájékoztatóján ezt mondta: az Egyesült Államok elítél minden olyan egyoldalú akciót, amely arra irányul, hogy gyengítse Tokió fennhatóságát a Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü néven ismert szigetek felett. Azt is leszögezte, hogy a két ország közti védelmi szerződés értelmében az Egyesült Államok felelősséggel tartozik a szigetcsoport védelméért, amennyiben azt támadás érné.
Peking agresszív hangnemben reagált Clinton szavaira, és arra szólította fel Washingtont, hogy „ügyeljen a szavaira és legyen óvatos a cselekedeteivel”. A kínai állami média – amely korábban háborúval is megfenyegette Japánt a szigetvita miatt – hétfőn azzal vádolta Tokiót, hogy „vérszemet kapott” az amerikai támogatás miatt.
Megfigyelők szerint retorzióként Clinton kijelentéseire hétfőn három kínai őrhajó behatolt a Szenkaku-szigetek parti vizeire, amelyeket Japán jogilag államterületének tekint. Tokió az incidens miatt diplomáciai tiltakozását fejezte ki Pekinggel szemben.
Szuga azt is leszögezte, hogy a terület történelmileg és a nemzetközi jog alapján is Japán szerves részét képezik. (MTI)

Scroll To Top