Uniós forrásból jutnak munkához az álláskeresők Zalában

Mintegy 180 millió forint európai uniós támogatással segítik munkához a többszörösen hátrányos helyzetű álláskeresőket Zala megyében a  Kiút a hátrányos helyzetből című projekt keretében.

Az Első Magyar-Dán Termelő Iskola Alapítvány és konzorciumi partnerei, a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás és a Zalaegerszegi Kistérségért Fejlesztési és Foglalkoztatási Nonprofit Kft. a projekt keretében OKJ-szakképzéseket szerveztek,  az egyéves középfokú képzést igazoló bizonyítványokat csütörtökön adták át Zalaegerszegen a kőműves, szerkezetlakatos, valamint szociális ápoló és gondozó szakmában végzetteknek.
Molnár Máté programigazgató elmondta; a képzésbe több mint félszáz FHT-s (foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő) regisztrált álláskeresőt vontak be. A résztvevők 25 százaléka jeles, 42,3 százaléka jó minősítéssel fejezte be tanulmányait. A frissen végzettek közül 33 fiatal álláskereső azonnal munkába tudott állni, ketten külföldön helyezkednek el, egy frissen végzett szakember pedig magánvállalkozásba kezd.
A termelőiskola minden segítséget megad, hogy a tanfolyamot végzettek el tudjanak helyezkedni – fűzte hozzá Molnár Máté.
Az elmúlt évben elért eredményekről azt mondta: a konzorciumi partnerekkel közös pályázatukban azt vállalták, hogy 150 álláskeresőt vonnak be a programba, ehhez képest az Életút Iroda közreműködésével közel 230 embernek tudtak segítséget nyújtani. A képzésből kikerültekkel együtt összesen 105 – korábban nagyrészt segélyből élő – munkanélküli tudott elhelyezkedni. A hátrányos helyzetű álláskeresők sorsát legalább fél éven keresztül továbbra is figyelemmel kísérik, céljuk, hogy tartósan képesek legyenek megkapaszkodni a munkaerőpiacon.
Szólt arról is, hogy a termelőiskola szervezésében, a munkaügyi központ finanszírozásával újabb tanfolyamokat indítanak. A zalai megyeszékhelyen, Keszthelyen és Nagykanizsán augusztusban öt szakmában összesen 75 ember OKJ képzése kezdődik. A tanfolyamokon a regisztrált 25 év alatti munkanélküli fiatalok, az alacsony iskolai végzettségűek, a 50 év felettiek és a gyedről visszatérő álláskeresők szerezhetik meg a munkába álláshoz szükséges szakképesítést.(MTI)

Scroll To Top