IMF-hitel – Dollárban, euróban és angol fontban fizet a magyar állam

Hétfőig törleszti az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az IMF-hitel még fennmaradt részét – mondta az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese a Gazdasági Rádiónak adott interjúban, hozzátéve, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) döntése alapján 3 devizanemben, dollárban, euróban és angol fontban fizet a magyar állam.

Az IMF-hitel előtörlesztésében az ÁKK egyeztetett a Magyar Nemzeti Bankkal és a Nemzetközi Valutaalappal. Augusztus 12-ig kifizetik a fennmaradó 2,2 milliárd dollár értékű tartozást.
Az IMF-hitel előtörlesztésében az ÁKK egyeztetett a Magyar Nemzeti Bankkal és a Nemzetközi Valutaalappal. Augusztus 12-ig kifizetik a fennmaradó 2,2 milliárd euró értékű tartozást.
Borbély László András elmondta: az IMF kérésére a tartozást három pénzemben: amerikai dollárban, euróban és angol fontban teljesíti az Államadósság Kezelő Központ. „Az ehhez szükséges devizát már rendezték a kollégák, és a nemzeti bank közvetítésével ki fog menni a kormányzatot illető rész.”
Az ÁKK vezérigazgató-helyettese hozzátette: az IMF-hitel előtörlesztésének időpontja annyiban fix, hogy erre a napra amúgy is volt egy esedékes részlet, tehát ehhez hozzákötik a fennmaradó részt. „A szükséges devizaforrás megvolt már, hiszen az év elején már megvalósítottuk azokat a devizakötvény-kibocsátásokat, amelyekből az ez évi terv teljesült” – vázolta a hátteret Borbély László András.
Utalt arra: az idei 5,1 milliárd dolláros devizakötvény-kibocsátási terv úgy áll össze, hogy februárban egy piaci alapú dollárkötvényt bocsátottak ki, és a Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK) is szépen fogy, állománya 1,7 milliárd euró.
Tavaly december 20-án Borbély László András az adósságkezelő sajtótájékoztatóján elmondta: az ÁKK 2013-ra 5896 milliárd forint értékű állampapír kibocsátását tervezi, ebből mintegy 1275 milliárd forint, azaz 4-4,5 milliárd euró értékben történhet devizaalapú kibocsátás.
Magyarország 2013. február 12-én 3,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki devizakötvényt öt- és tízéves lejárattal. Ötéves lejáratú kötvényt 1,25 milliárd dollár értékben, 335 bázispont prémiummal a megfelelő amerikai benchmark kötvény hozama felett, tízéves lejáratú kötvényt pedig 2 milliárd dollár értékben, 345 bázispont prémiummal a megfelelő amerikai benchmark kötvény hozama felett.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) augusztus 6-án teljes egészében visszafizette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé fennálló hitelét, így nincs további hiteltartozása az IMF felé – közölte a jegybank szerdán a honlapján. A közlemény szerint a jegybank az IMF-től 2009-ben felvett hitel még fennálló részét, 632,25 millió SDR-t, mintegy 721 millió eurót (216 milliárd forint) fizetett vissza.
Orbán Viktor miniszterelnök július végén a székelyföldi Tusnádfürdőn jelentette be, hogy az IMF-től korábban felvett kölcsön végtörlesztésére utasította Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert. A szaktárca ezután közölte, hogy Magyarország a lejárat előtt, 2013. augusztus 12-ig vissza kívánja fizetni a 2008-ban felvett IMF-hitelt.
A nemzetgazdasági tárca akkori közlése szerint a magyar állam (az MNB nélkül) 7,5 milliárd euró értékű hitelt hívott le a valutaalaptól. Az ebből fennálló tőketartozás mértéke 2,2 milliárd euró, amelynek utolsó nagyobb törlesztőrészlete 2014 márciusában lenne esedékes.(MTI)

Scroll To Top