Ukrán válság – Vucic: Szerbia Oroszország legjobb barátja Európában

A szerb miniszterelnök ismét szükségét érezte annak, hogy megismételje korábbi kijelentését, miszerint Szerbia nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben, ami szerinte jól bizonyítja azt is, hogy Európában Belgrád a legjobb barátja Moszkvának.

Aleksandar Vucic a Rosszija 24 orosz állami hírtelevíziónak adott interjút vasárnap, amelyet a szerb sajtó hétfőn ismertetett nagy terjedelemben.
A hol orosz, hol szerb nyelven folyó beszélgetés során Vucic kiemelte: “Szerbia ebben a nagyon nehéz időszakban is bebizonyította orosz partnereinek, hogy Európában ők a legjobb barátai. Szerbia eddig sem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, és ezt a jövőben sem teszi meg”.
Hozzáfűzte: Moszkva és Belgrád előtt fontos projektek állnak, amelyeket közösen szándékoznak megvalósítani. “Szerbia aláírta a Déli Áramlat-gázvezeték kiépítéséről szóló megállapítást, és pont. A mi álláspontunk ebben a kérdésben teljesen egyértelmű. Tárgyalunk erről európai és orosz partnereinkkel is. Ez nagyon fontos energiaügyi projekt Szerbia számára, és Belgrád álláspontján nem változtat a jelenlegi világpolitikai helyzet”. Vucic szerint a szerb kormánynak az a feladata, hogy az ország, a nép és az ország energiabiztonságának érdekeit tartsa szem előtt.
Az ukrajnai helyzettel kapcsolatban kifejtette: a válságból csak egyféle módon lehet kijutni, “a békés megoldásnak nincs alternatívája”, aki pedig másként gondolja, “az nagyon téved”.(MTI)

Scroll To Top