Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj technikai és fundamentális elemzése – 2014.09.01

PMI-indexek napja; a központi bankok hete A dollár magasabb szinten kezdte a napot a legtöbb devizával szemben, mivel a piac a javuló USA-beli gazdaság kilátásaira összpontosít. A pénteki adatokból kiderült, hogy a személyi jövedelmek a vártnál kevésbé emelkedtek, a személyi kiadások pedig júliusban váratlanul csökkentek, de a piac inkább a chicagói PMI-indexben és a fogyasztói bizalmi indexben bekövetkezett jelentős emelkedésre összpontosít, ami megerősítette a dollár bika jellegű helyzetét.

 • PMI-indexek napja; a központi bankok hete A dollár magasabb szinten kezdte a napot a legtöbb devizával szemben, mivel a piac a javuló USA-beli gazdaság kilátásaira összpontosít. A pénteki adatokból kiderült, hogy a személyi jövedelmek a vártnál kevésbé emelkedtek, a személyi kiadások pedig júliusban váratlanul csökkentek, de a piac inkább a chicagói PMI-indexben és a fogyasztói bizalmi indexben bekövetkezett jelentős emelkedésre összpontosít, ami megerősítette a dollár bika jellegű helyzetét. Az ukrajnai fokozódó feszültség is támogatja az amerikai dollárt, mivel nem lehet tovább figyelmen kívül hagyni a kivetett szankciók eurozónára gyakorolt valószínű hatását. Ennek eredményeképpen pénteki korai szintjeinél magasabb szinten nyitott az összes G10 devizával szemben, az NZD kivételével. A feltörekvő piacokbeli devizák esetében a dollár átlagosan csupán kis mértékben változott. Erősödött a kelet-európai devizákhoz, különösen a rubelhez képest, mivel az ukrán helyzet súlyosbodott, ám gyengült a BRL-hoz képest.
 • Hírek az éjszaka folyamán: Az NZD rallyzott, miután a hivatalos kereskedelmi index negyedéves szinten 0,3%-kal emelkedett a 2. negyedévben (3,5%-os csökkenésre számítottak). Ez megcáfolja a kéthetente tartott tejipari aukciókon jellemző, állandó árcsökkenést. Mivel Ausztrália kereskedelmi feltételei romlanak, a különbség lefelé ható nyomást gyakorol az AUD/NZD párra.
 • Japán vállalati adataiból kiderült, hogy a vállalati értékesítésekben és nyereségekben, valamint a tőkekiadással kapcsolatos tervekben jelentős lassulás állt be a 2. negyedévben, de ezt az értékesítési adó emelése miatti eltérésnek tudták be. A JPY gyengült az erősödő dollárhoz képest (bár a JPY kissé erősödött az euróhoz képest), és a részvények árfolyama ettől függetlenül emelkedett.
 • Kína hivatalos gyártási PMI-indexe augusztusban eléggé megegyezett a várakozásokkal (51,1), ami csökkenést jelent az 51,7-hez képest, miközben a kínai HSBC/Markit végleges PMI-indexet lefelé korrigálták a kezdeti 50,3-ról 50,2-re. Mindkettő lassulást jelez a gazdaságban, de legalább a kritikus 50-es korlát felett maradtak.
 • Mai mutatószámok: Európában is a PMI-indexek napja van. A nap az európai országok, az eurozóna és az Egyesült Királyság augusztusi gyártási PMI-indexeivel kezdődik. A francia, a német és az eurozónabeli végleges előrejelzések szokás szerint a kezdeti becslésekkel azonosak.
 • Az Egyesült Királyság gyártási PMI-indexe a becslés szerint valamelyest csökkent. Az Egyesült Királyság júliusi jelzálogkölcsön-jóváhagyásait is közzéteszik. Múlt hónapban a jelzálogkölcsön-jóváhagyások száma négy egymást követő csökkenés után emelkedett, de ebben a hónapban várhatóan folytatódik a csökkenés. Az alacsonyabb PMI-index és az alacsonyabb jelzálogkölcsön-jóváhagyás lefelé ható nyomást gyakorolhat az angol fontra.
 • Az USA-beli és a kanadai piacok a Munka napja (Labor Day) miatt zárva tartanak.
 • A hét hátralévő részében hat G10 központi bank tart értekezletet. A középpontban az EKB csütörtöki politikai értekezlete lesz, különösen az euróövezet kedvezőtlen közelmúltbeli gazdasági adatainak közzétételét és Draghi elnök Jackson Hole-beli, inflációról szóló megjegyzéseit követően. Mivel a Bank külső szakértőt kért fel az eszközfedezetű értékpapírok (ABS) lehetséges vásárlási programjáról szóló tanácsadásra, további tisztázásra számítok az eszközfedezetű értékpapírok vásárlásával kapcsolatban – ez egyfajta „magánszektorbeli mennyiségi könnyítés” – a döntést követő sajtókonferencián.
 • Az Ausztrál Nemzeti Bank kedden ülésezik. A gazdasági szakemberek egyöntetűen arra számítanak, hogy a kamatlábak nem változnak. Mivel az RBA utoljára augusztus 5-én ülésezett, az ausztrál dollár majdnem változatlan az amerikai dollárhoz képest. Valószínűleg jobban aggódnak a kínai gazdaság miatt, amely tovább romlott, az ausztrál munkanélküliség pedig 12 hónapot tekintve a csúcsra került, de a tőkekiadás – az ausztrál gazdaság közelmúltbeli legnagyobb aggálya – sikeresen emelkedett. Ennek eredményeképpen várhatóan nem lesz jelentős változás a kamatlábról szóló döntést kísérő nyilatkozatban.
 • Szerdán a Kanadai Nemzeti Bank kerül sorra. Legutóbbi értekezletük során a BoC semleges állásponton maradt, és lefelé korrigálta a GDP növekedésére vonatkozó előrejelzését 2014-re és 2015-re vonatkozóan. Várhatóan ismétlődik a helyzet és nem módosítanak. Csütörtökön az EKB mellett a BoE tart politikai értekezletet. Japán inflációjának lassulása további lépéseket válthat ki a BoJ részéről, és a politikai értekezlet nyilatkozata jobb betekintést nyújt a következő lépésbe. A Riksbank váratlan, július eleji 50 bázispontos kamatlábcsökkentését követően és mivel az ország gazdasági helyzete nem javult, a skandináv központi bank további intézkedéseket foganatosíthat. Végezetül nem valószínű, hogy a BOE módosítja politikáját, és a piacra gyakorolt hatás is szokás szerint minimális lesz. Az értekezletről készült jegyzőkönyv azonban érdekes lehet, amikor szeptember 17-én közzéteszik, különösen a múlt havi értekezlet két ellentétes szavazata után.
 • A mutatószámokat illetően: kedden Ausztrália építési engedélyeinek júliusi adata és 2. negyedéves folyó fizetési mérlege lát napvilágot. Az USA és Kanada augusztusi gyártási PMI-indexeit is közzéteszik (a Markit és az USA esetében az ISM gyártási indexet is). Szerdán Ausztrália 2. negyedéves GDP-je és a júliusi USA-beli gyári rendelésállomány lát napvilágot. Az augusztusi szolgáltatási szektorbeli PMI-indexeket azon országokban, ahol a múlt hétfőn publikálták a gyártási adatokat. Az USA-ban az ADP foglalkoztatási jelentést publikálják, két nappal a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány közzététele előtt. Az ADP jelentésből várhatóan kiderül, hogy a magánszektorban az előző havi adathoz képest augusztusban kevesebb munkahelyet teremtettek.
 • Végezetül pénteken a fő esemény az USA augusztusi nem mezőgazdasági munkaerő-állományának közzététele lesz. A piaci várakozások szerint 209 ezres növekedés következett be, amely kevesebb, mint a júliusi 220 ezres adat. Ezzel egy időben az USA-beli munkanélküliségi ráta az előrejelzés szerint 6,2%-ról 6,1%-ra csökkent. A hetedik egymást követő, 200 ezer feletti adat jelezné, hogy továbbra is jelentős növekedés van a munkaerő-piacon, ami magabiztosabbá teszi az FOMC-t és támogatja a dollárt.
 • Az eurozóna előzetes 2. negyedéves GDP-jét és Kanada augusztusi munkanélküliségi rátáját is pénteken publikálják.

 

Az EUR/USD pár lefelé áttörte az 1,3152-es szintet

Az EUR/USD pár lefelé áttörte az 1,3152-es szintet (ellenállásszintté vált támaszszint ), azon tartomány alsó határát, amelyben augusztus 25. óta zajlik a kereskedés. Az árfolyam most várhatóan támaszszintre talál az 1,3100-as (S1) szinten, a 2013. szeptember 6-ai minimum szinten, a kék csökkenő tartomány alsó határa közelében, amely összeköti a napi grafikon minimum szintjeit és maximum szintjeit. Bár az általános kép csökkenő marad, a partvonalra megyek, amint az árfolyam eléri a korábban említett támaszszinti tartományt. A tartomány alsó határa közelében lévő korrekciós visszapattanás valószínűsége nagy marad, ezért várok a piac reakciójára, amikor az árfolyam ezen tartomány közelébe kerül. Ha a medvék figyelmen kívül hagyják ezen támaszszinteket és továbbra is lefelé nyomják az árfolyamot, valószínűleg hosszabbításokat láthatunk az 1,3000-es (S2) pszichológiai tartomány felé.

• Támaszszint: 1,3100 (S1), 1,3000 (S2), 1,2900 (S3).

• Ellenállásszint: 1,3152 (R1), 1,3215 (R2), 1,3240 (R3).

 

Az USD/JPY folytatja hosszú távú növekvő trendjét?

Az USD/JPY pár ismét a 104,00-s szint fölé került, miután erős támaszszintre talált a 103,55-ös (S2) korláton, az augusztus 8. és 25. közötti növekvő hullám 23,6%-os visszatérési szintje közelében. Ma a korai európai kereskedés során az árfolyam valamelyest a közelmúltbeli maximum szint (104,25 – R1) alatt zajlik. Továbbra is úgy vélem, hogy ezen szint egyértelmű, felfelé való áttörése előkészítheti az utat a hosszabbításokhoz a következő ellenállásszinti akadály (104,85 – R2) felé, amelyet a január 23-ai maximum szint határoz meg. Kitekintve továbbra is újonnan keletkezett, hosszú távú növekvő trendet látok, mivel az árfolyam struktúrája továbbra is magasabb maximum szinteket és magasabb minimum szinteket foglal magában az 50-es és a 200 napos mozgóátlag felett.

• Támaszszint: 103,90 (S1), 103,55 (S2), 103,20 (S3).

• Ellenállásszint: 104,25 (R1), 104,85 (R2), 105,00 (R3).

 

A GBP/USD pár teszteli a csökkenő trendvonalat

A GBP/USD pár folytatta mozgását az 1,6535-ös (S1) támaszszint és az 1,6600-as (R1) ellenállásszint között. Az írás idején az árfolyam készen áll az 1,6600-as (R1) szint és a július 15-ei maximum szintből eredő csökkenő trendvonal közötti metszéspont tesztelésére. Az 1,6600-as szint egyértelmű, felfelé való áttörése valószínűleg a korrekciós fázis kezdetét jelzi, és tesztelheti a következő ellenállásszinti akadályt először az 1,6655-ös (R2) szinten. Másrészt a 1,6535-ös (S1) szint lefelé történő áttörése szükséges ahhoz, hogy elérjük a következő, alacsonyabb minimum szintet és a csökkenő trend folytatódjon. Kitekintve a GBP/USD pár a 80 napos exponenciális mozgóátlag alatt marad, amely mozgóátlag támogatta az ár mozgásának minimum szintjeit egy egész éven át. Ennek eredményeképpen az általános kilátás szerintem negatív marad, és bármely lehetséges bika jellegű mozgást korrekciós hullámnak tekintenék.

• Támaszszint: 1,6535 (S1), 1,6460 (S2), 1,6350 (S3).

• Ellenállásszint: 1,6600 (R1), 1,6655 (R2), 1,6700 (R3).

 

Az arany konszolidációs mozgásban van

Az arany oldalirányú mozgást folytatott pénteken, és az 1280-as (S1) támaszszint és az 1297-es (R1) ellenállásszint között maradt. Az RSI és az MACD semleges szintjeit közelében vannak, megerősítve a befektetők vonakodását az irány kiválasztását illetően. A magasabb minimum szint valószínűsége azonban továbbra is fennáll, és emiatt rövid távú képet mérsékelten növekvőnek tartanám. A nemesfém azonban a lila csökkenő tartományán belül van, amely összeköti a napi grafikon minimum szintjeit és maximum szintjeit, a lehetséges növekvő hullámot legalábbis egyelőre korrekciós mozgásnak tartanám.

• Támaszszint: 1280 (S1), 1273 (S2), 1260 (S3).

• Ellenállásszint: 1297 (R1), 1305 (R2), 1320 (R3).

 

A WTI felfelé áttörte a 95,00-ös szintet

A WTI pénteken tovább emelkedett, és áttörte a 95,00-s pszichológiai korlátot (támaszszintté vált ellenállásszint), amely a július 23. és augusztus 19. közötti csökkenő trend 23,6%-os visszatérési szintje közelében van. Ragaszkodom azon nézetemhez, hogy egy ilyen jellegű áttörés valószínűleg megcélozza következő ellenállásszintünket (96,70 – R1), amely egybeesik a korábban említett csökkenés 38,2%-os visszatérési szintjével. Az MACD zérus és jelző vonala felett van, ami megerősíti a közelmúltbeli erős pozitív momentumot, de az RSI túlvásárolt tartományán belül van, és lefelé mutat. Figyelembe véve momentum jelzéseinket, figyelnék a visszatérésre, mielőtt a vételi pozíciókkal rendelkezők ismét átveszik az irányítást, és talán ezúttal támaszszintként tesztelik a 95,00-s (S1) tartományt. A napi grafikonon a 14 napos RSI emelkedett, és most valamelyest 50-es szintje alatt van, miközben az MACD – bár negatív – indító vonala felett van. Ez alátámasztja azon nézetemet, hogy valószínűleg további bika jellegű mozgásoknak lehetünk tanúi, legalábbis az első ellenállásszintig (96,70 – R1).

• Támaszszint: 95,00 (S1), 92,60 (S2), 91,60 (S3).

• Ellenállásszint: 96,70 (R1), 98,45 (R2), 100,00 (R3).

Scroll To Top