Ukrán válság – Útlezárással tiltakoznak a nyugat-ukrajnai Csernivciben a mozgósítás ellen

Útlezárással tiltakoznak a román határnál lévő nyugat-ukrajnai Csernyivciben a héten elrendelt újabb katonai mozgósítás ellen – számolt be pénteken több ukrán média.

A megye több teleülésén kezdődtek tiltakozóakciók. Szemtanúk szerint a tüntetők betontömbökből emelt masszív barikáddal zárták le a Csernyivci városából a román határ felé vezető nemzetközi autóutat is, ezért a Romániába utazóknak Moldova felé kell kerülniük.
A demonstrálók azt mondják, azért vonultak kii tiltakozni, mert „csak az egyszerű embereket” érinti a mozgósítás, a jelenleg hatalmon lévő politikusok fiai nem kapnak behívót. Másrészről olyan hírek terjednek, amelyek szerint a „terrorellenes műveletben” részt vevő katonák nem kapnak megfelelő ellátást.
A tüntetők – mint a helyszínen elmondták – kifogásaikkal Petro Porosenko elnökhöz készülnek fordulni.
Eközben Volodimir Matvijcsuk pénzügyminiszter-helyettes pénteki kijevi sajtótájékoztatóján nem zárta ki annak lehetőségét, hogy úgynevezett „hadiadót” vetnek ki a bérekre – 1,5 százalékos mértékben – az ukrán fegyveres erők finanszírozásának biztosítása érdekében. Szavai szerint parlamenti képviselők javasolták ezt, és a tárca egyetért vele.(MTI)

Scroll To Top