Ukrán válság – Az eddigieknél átfogóbb szankciókra készül az unió Oroszországgal szemben

Az uniós országok elvi megállapodásra jutottak arról, hogy az eddiginél átfogóbb, egész gazdasági szektorokat érintő szankciós intézkedéseket hoznak Oroszországgal szemben az ukrajnai válság miatt – közölték pénteken nevük mellőzését kérő EU-diplomaták, miután ülést tartottak Brüsszelben a tagországok nagykövetei.

Az Európai Bizottság – az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye – a nap folyamán jelezte, hogy kész nagyon gyorsan előterjeszteni a tárgykörben a tagállamok által elfogadott javaslatok jogi szövegtervezetét. Diplomáciai források szerint az EU-kormányok közt megszületett elvi egyetértés alapján jövő keddig még néhány részletkérdést kell tisztázni.
Az előző napon a tagállamok EU-nagykövetei az eddigi 72 fő mellé újabb 15 orosz, illetve oroszpárti ukrán személyt, valamint az eddigi kettő mellé 18 további “entitást” – intézményt, illetve vállalatot – vettek fel az EU Ukrajnával kapcsolatos feketelistájára. Az érintett természetes, illetve jogi személyeket vagyonbefagyasztással, vagyis gyakorlatilag legfőképpen bankszámlazárlattal sújtják, és a természetes személyek esetében ehhez uniós beutazási tilalom is társul.
Brüsszel megítélése szerint Moszkva semmit nem teljesített azokból a követelésekből, amelyek az ukrajnai válság enyhítését célozták. Az EU-országok csúcsvezetői június 27-én Brüsszelben kilátásba helyezték az egyes gazdasági szektorokat érintő, “célzott” korlátozó intézkedések elrendelését, ha Oroszország nem mutatja jelét a válság megfékezésére irányuló szándékának, így például nem állítja le a kelet-ukrajnai szakadárok hadfelszereléssel való ellátását.
Az uniós országok külügyminiszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon már konkrétan megnevezték a pénzügyi szolgáltatások ágazatát, a hadiipart – beleértve a kettős rendeltetésű, vagyis katonai, illetve polgári célra egyaránt használható termékek előállításának a szektorát -, valamint az energetika fejlett technológiát alkalmazó területét, mint amelyek érintett szektorai lehetnek az EU “célzott” korlátozó intézkedéseinek. Ami az energetikát illeti, e területen értesülések szerint az unió arra hajlik, hogy inkább korlátozza az oroszok olajexport-képességét, mint a Moszkva számára nagyobb jelentőségű gázexportképességét.
Az ilyen korlátozások már az Oroszország elleni EU-szankciós rezsim újabb, immár harmadik szakaszára való áttérést jelentenék, és Brüsszelben széles körben úgy vélik, a hivatalos döntést erről csúcsszinten kellene meghozni. Nem egyértelmű azonban, hogy ehhez szükséges lesz-e az állam-, illetve kormányfők tényleges fizikai jelenlétére újabb rendkívüli EU-csúcs formájában, vagy valamilyen más megoldást találnak. Az EU-nagykövetek a szankciós rezsim tervezett harmadik szakaszáról – valamint a Krímmel és Szevasztopollal való gazdasági kapcsolattartás korlátozásának kérdéseiről – csütörtökön, majd pénteken is eszmecserét folytattak. Az egyeztetéssorozatot pénteki brüsszeli közlés szerint a jövő kedden le is kívánják zárni.(MTI)

Scroll To Top