Ukrajna esetében a piac immár az államcsődöt árazza - Gazdasagportal.hu

Ukrajna esetében a piac immár az államcsődöt árazza

Meredek emelkedéssel az utóbbi évtizedben példátlan szintre, 2500 bázispont közelébe drágult hétfőn Londonban az ukrán államadósság-törlesztési kockázat ellen kínált fedezeti ügyletek díjszabása.

Ezt azt jelzi, hogy Ukrajna esetében a piac immár az államcsődöt árazza egyre nagyobb valószínűséggel.
Az S&P Capital IQ londoni piaci adatszolgáltató cég kimutatása szerint az ukrán szuverén CDS-tranzakciók – vagyis az államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek – középárfolyama hatalmas, 210 pontos napi emelkedéssel 2450 bázispont környékén mozgott a hétfői londoni forgalomban az irányadó ötéves lejáratra. Ez az ukrán függetlenség korai szakasza óta nem mért CDS-díjszabás.
Más európai szuverén adósok CDS-kontraktusai meg sem közelítik ezt az árfolyamot. A súlyos adósságválsággal küszködő Görögország törlesztési csődkockázatának fedezeti ügyletei a hétfői londoni kereskedésben ezer bázispont környékén mozogtak.
A hétfőre kialakult ukrán CDS-árazás alapján egységnyi, tízmillió dollár névértékű ötéves ukrán deviza-államkötvényre jelenleg csaknem 2,5 millió dollárt meghaladó középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, 210 ezer dollárral drágábban, mint az előző zárásban.
Az S&P Capital IQ számítási modellje szerint Ukrajna jelenlegi CDS-árfolyama azt jelzi, hogy a piac 77 százalékos valószínűséggel árazza az ukrán szuverén devizaadósság-törlesztési csőd öt éven belüli bekövetkeztét.
Londoni pénzügyi elemzők is szinte biztosra veszik, hogy Ukrajna devizaadósság-törlesztési államcsődbe kerül, bár azt is valószínűsítik, hogy a politikai tét miatt a Nyugat nem engedné az összeomlásszerű csődöt.
Az egyik legnagyobb londoni gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak erről összeállított legutóbbi tanulmánya szerint több olyan kockázati tényező is van, amely önmagában törlesztésképtelenné teheti Ukrajnát; az egyik a súlyos recesszió. A cég saját növekedéskövető modellje (GDP tracker), amely a legutóbbi aktivitási adatokat méri, 10 százalékhoz közeli éves összevetésű ukrán GDP-zuhanást valószínűsít ebben a negyedévben.
Mindeközben a hivatalos ukrán devizatartalék mindössze 10 milliárd dollár, ami kéthavi importszámlára sem elég.
Figyelembe véve azonban azt is, hogy mekkora a politikai tét, az Egyesült Államok, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nagy valószínűséggel mindent megtesz annak érdekében, hogy a fejlemények szuverén csőd esetén is rendezett mederben maradjanak. Ez mindenekelőtt az ukrán államadósság szabályozott átstrukturálásával biztosítható, egy IMF-segélyprogram keretében, és nem kizárható az sem, hogy az Egyesült Államok garanciát vállal Ukrajna szuverén dollárkötvény-kötelezettségeire – jósolták a Capital Economics londoni elemzői.(MTI)

Scroll To Top