Londoni elemzők: Oroszország tőkekorlátozásokat vezethet be - Gazdasagportal.hu

Londoni elemzők: Oroszország tőkekorlátozásokat vezethet be

Oroszország bizonyos tőkekorlátozásokat életbe léptethet a rubel összeomlásszerű gyengülésének megállítására, de széleskörű, szigorú korlátozásokat csak a legvégső eszközként vetne be, és ezek jó eséllyel nem is bizonyulnának hatékonynak – vélekedtek londoni pénzügyi elemzők a rubel hétfői újabb meredek, 8 százalékot meghaladó árfolyamgyengülését kommentálva.

Neil Shearing, a City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza szerint jóllehet a gyenge rubel nyilvánvalóan az orosz kormány egyik gazdaságpolitikai eszköze a zuhanó olajárak államháztartási hatásainak kivédésére, most már egyre erősebb az érzés, hogy a rubelárfolyam kezd kicsúszni az ellenőrzés alól.
Shearing szerint ráadásul az orosz gazdaságból kivont tőke az idén elérheti a 120 milliárd dollárt.
A Kreml “keményvonalasai” máris szigorú tőkekorlátozásokat szorgalmaznak, ám ez egyelőre nem valószínű.
A történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy a tőkekiáramlás elé emelt gátak rendszerint “szivárognak”, mivel ha “a pénz ki akar jutni valahonnan, annak megtalálja a módját”.
Tekintettel a bizonytalan gazdasági és politikai környezetre, kétséges, hogy a szigorú tőkekorlátozások lassítanák a tőkekiáramlást, sőt – mivel erősítenék az általános oroszországi befektetési klímával kapcsolatos aggályokat – az ilyen hatósági intézkedések még akár fel is gyorsíthatják a tőkemenekítést – hangsúlyozta a Capital Economics vezető londoni elemzője.
Shearing szerint a másik lehetőség az, hogy az exportvállalatokat kötelezik devizában befolyó bevételeik átváltására rubelre, ám valószínűleg ennek sem lennének érdemi hatásai, mivel a devizabevételek zömét a vállalatok gyaníthatóan már most is rubelre váltják. Az orosz export kétharmadát a nyersolaj és az olajtermékek adják, és az e szektorokra kirótt magas határadókulcsok miatt a devizabevételek nagy részét át kell váltani az adófizetési kötelezettségek teljesítése miatt.
Mindemellett a tőkekorlátozások bevezetésével Oroszország maradék hitelessége is odaveszne a nemzetközi piacokon. Ebből a hitelességből már most sem maradt sok, ám hiba lenne annak feltételezése is, hogy az orosz gazdaságba irányuló befektetések teljesen kifulladtak: a működőtőke-beáramlás az idei első félévben elérte a 24 milliárd dollárt. Mivel az olajárak zuhanása felemésztette a folyómérleg-egyenleg többletét, Oroszországnak egyre több külső finanszírozásra van szüksége, ezért a tőkekorlátozások csekély rövid távú haszonnal, viszont hosszabb távon igen fájdalmas következményekkel járhatnak – fejtegette a Capital Economics vezető londoni elemzője.(MTI)

Scroll To Top